Filmul românesc Aferim! a ajuns la Câmpina

Filmul românesc Aferim! a ajuns la Câmpina
În deschidere a fost proiectat documentarul realizat de Agerpres, „România la 100 de ani”

Sâmbătă, 12 mai 2018, s-a scris Episodul 8 al Centenarului Filmul Românesc, la Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina.
Municipiul Câmpina a fost primul oraș care a răspuns pozitiv propunerii noastre de a proiecta un film românesc, în contextul Anului Centenarului.
Până acum, Caravana Centenarului Filmul Românesc a ajuns în Iași și în alte șase localități din Republica Moldova, acolo unde au fost proiectate filme românești și au fost invitați actori din filme.

În foaierul Casei de Cultură din Câmpina a putut fi vizionată expoziţia de fotografie „România: Evoluţie”, realizată de Agerpres, odată cu Centenarul Marii Uniri.

Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”, realizat de Agenția Națională de presă AGERPRES, a fost vizionat de publicul din Câmpina, înainte de începerea filmului Aferim!. Documentarul, despre care directorul Agerpres, Alexandru Giboi spune că este „sută la sută despre emoții”, ilustrează ziua de 1 Decembrie 1918, actele premergătoare, cum a fost împărţită România Mare şi care a fost impactul economic, cultural, viaţa de zi cu zi a românilor de peste hotare, dar și dramatismul anilor 1940-1941, cu ruperea graniţelor şi cu deportările, condamnările la închisoare şi despărţirea familiilor.

„Ați venit cu o acțiune patriotică pentru tânăra generație. Aferim și documentarul Agerpress sunt un șir de lecții de istorie pentru noi. Suntem mândri că facem parte din cele 100 de orașe selectate în cadrul proiectului” – Consilierul Primarului din Câmpina

„Ideea realizării acestui proiect nu a putut decât să ne bucure. Filmul face parte din cultura poporului român, iar celebrarea lui în cadrul Centenarului nu poate fi decât o idee bună. Consider că o astfel de inițiativă este mai mult decât bine-venită. Câmpina este un oraș cu o tradiție istorică bogată și un public receptiv la astfel de evenimente” – Director Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina.

După proiecție, invitatul special al evenimentului, actorul Toma Cuzin, a rămas pentru a răspunde celor prezenți la întrebările legate de film. El a întărit ideea că filmul a fost apreciat în cadrul festivalurilor datorită faptului ca oferă o imagine reală asupra problemelor sociale cu care se confruntă societatea românească. Tot el a spus despre peliculă că este „Un film cu oameni și pentru oameni. E o poveste. A noastră”.

„Când joc la teatru, într-un film sau serial mă simt la fel e bine. Dacă ai pasiune și îți place ceea ce faci, nu contează locul. Aferim este o poveste cu oameni și pentru oameni, o poveste a noastră, a societății românești, cu bune și cu rele. Filmul nu este despre rromi, ci despre adevăr.” – Toma Cuzin

„A fost o seară minunată. Aferim ne-a oferit o imagine inedită asupra epocii, iar întâlnirea cu actorul Toma Cuzin a fost una impresionantă.” – spectator Câmpina

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com