Regizorul Corneliu Porumboiu a primit distincția din partea proiectului care marchează anul 2018 prin cinematografia românească
Centenarul Filmului Românesc (CFR) a ajuns la Vaslui (12-15 august) cu patru filme de excepție din cinematografia autohtonă. California dreamin’ (Nesfârșit), A fost sau n-a fost?, Felix și Otilia și O vară de neuitat au adunat la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” din Vaslui în jur de 300 de spectatori.
Caravana Centenarului Filmului Românesc din cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui a început cu documentarul AGERPRES Marea Unire – România, la 100 de ani, continuând cu Episodul 30: Felix și Otilia (regia: Iulian Mihu), realizat după celebrul roman „Enigma Otiliei”, în urmă cu 46 de ani. Filmul este considerat de consultantul oficial al proiectului drept „una dintre cele mai frumoase ecranizări după un roman”. Irina-Margareta Nistor a adăugat că i s-a părut și mai poetic faptul că regizorul Iulian Mihu a reușit să schimbe numele în Felix și Otilia.
Episodul 31: California Dreamin’ (nesfârșit)
„Filmul pe care îl vedeți, Cristian Nemescu apucase să îl filmeze, dar nu apucase să îl monteze. De aceea se numește nesfârșit. Fiecare cadru este atât de frumos gândit de regizor, care printre altele, a dat naștere, după dispariția lui extrem de tristă, unui festival de scurtmetraje – NexT”, a precizat Irina-Margareta Nistor înainte de proiecție.
Episodul 32: A fost sau n-a fost?
Corneliu Porumboiu a fost invitatul special al celei de-a treia seri de film românesc, la Vaslui, în orașul natal, fapt pentru care regizorul a declarat: „Mă bucur că se întâmplă acest festival aici, la Vaslui. Din păcate, în România s-a pierdut obișnuința asta de a merge la cinema și sper ca voi să continuați cu această inițiativă”.
Regizorul Corneliu Porumboiu a primit distincția din partea Centenarului Filmului Românesc, pentru contribuția adusă cinematografiei românești.
Primarul Municipiului Vaslui, prezent la eveniment, a promis că în viitor va avea pe lista de priorități redeschiderea unui cinematograf de stat în localitate, la provocarea lansată de Ambasadorul cinematografic, Irina-Margareta Nistor.
La începutul filmului, la discuția de dinaintea vizionării, Irina-Margareta Nistor a mărturisit: „Trebuie să recunosc că sunt extrem de emoționată, ceea ce nu mi se întâmplă foarte des, dar pentru că A fost sau n-a fost? este unul dintre filmele mele preferate și faptul că revăd filmul, pe ecran mare, aici, mi se pare un privilegiu extraordinar, numai bun pentru acest centenar pe care îl sărbătorim anul acesta”.
Episodul 33: O vară de neuitat
Am încheiat Caravana Centenarului Filmului Românesc, la Vaslui, cu filmul O vară de neuitat (regia: Lucian Pintilie). „Ca și filmul cu care am deschis caravana aici, O vară de neuitat este tot o adaptare după un roman și după o povestire care au făcut multă vâlvă la timpul lor”, a spus Irina-Margareta Nistor.
Expoziția AGERPRES „România: Evoluție”, cu fotografii ce surprind istoria României, a însoțit caravana, fiind expusă în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” în perioada 12-15 august. Expoziția a fost vizitată, pe parcursul celor patru zile, de peste 500 de persoane.
DESPRE PROIECT
Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău
Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).
Evenimentele Centenarului Filmului Românesc din cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui s-au desfășurat cu sprijinul Primăriei Vaslui.