Comuna Butea și orașul-cetate Sighișoara au intrat pe harta Centenarului Filmului Românesc
Începutul lunii septembrie a adus la Castelul Sturdza din Miclăușeni și în Turnul Fierarilor din Sighișoara cinci proiecții de film și o expoziție de fotografie.
Viața nu iartă, Ștefan Luchian și Filip cel Bun au fost peliculele alese de consultanții proiectului pentru aceste episoade ale caravenei ce aduce mai aproape filmul românesc de publicul de astăzi. De asemenea, în ambele localități, a fost proiectat documentarul AGERPRES Marea Unire: România, la 100 de ani” și a fost prezentată Expoziția Fotografică România: Evoluție, care surprinde unele dintre cele mai importante momente din istoria României, în cei 100 de ani.
Episodul 34: Viața nu iartă la Castelul Sturdza
Filmul de debut al regizorilor Iulian Mihu şi Manole Marcus, Viața nu iartă, a deschis seria de proiecții de la Castelul Sturdza din Miclăușeni. După cum a spus și consultatul cinematografic Irina-Margareta Nistor, prezent la proiecție, „este un film care vorbește mult despre război și perfect valabil în zilele noastre și perfect filmat”.
„Într-adevăr este ceva foarte nobil, foarte interesant ceea ce faceți. Ne bucurăm că s-a întâmplat acest lucru. De mult voiam sa dăm proiecții de film și am reușit să facem acest pas. Filmul ne-a creat o imagine despre lume. Mi-ar plăcea o ecranizare despre familia Sturdza care a locuit aici.” – Sebastian Marcoci, ghidul oficial al castelului.
Primarul comunei Butea, Anton Anti a ținut să precizeze faptul că evocarea celor 100 de ani, prin creații cinematografice, nu putea să lipsească, subliniind importanța desfășurării unui astfel de eveniment la castel, pe raza administrativă a comunei Butea.
„Aveți un castel pe care toată lumea îl confundă cu cele franțuzesti. Aici e cu totul alt ritm, atemporal și primitor”, a adăugat Irina-Margareta Nistor, care a salutat publicul la toate proiecțiile, povestind detalii din spatele filmelor, detalii despre actori, regizori sau despre importanța unor scene.
::::::::::::::::::::::::::::::::
Comunicatul de presă integral poate fi descărcat de aici: Comunicat post Miclăușeni + Sighișoara.
Ultima seară de filme românești la Miclăușeni, la Castelul Sturza. Mulțumim!
Publicată de Centenarul Filmului Românesc pe Sâmbătă, 8 Septembrie 2018
Suntem la Galeria de Artă Contemporană Turnul Fierarilor Sighişoara și vedem filmul Filip cel Bun. Mulțumim, Municipiul Sighisoara! #Centenar #100filme
Publicată de Centenarul Filmului Românesc pe Duminică, 9 Septembrie 2018