Râmnicu Sărat, un model pentru alte orașe: cu o sală care invită din nou publicul la film

Râmnicu Sărat pe harta Centenarului Filmului Românesc, cu o sală care invită din nou publicul la film

Caravana celor 100 de filme a ajuns pe 28 septembrie în Municipiul Râmnicu Sărat. Filmele prezentate publicului râmnicean a fost Secvențe, în regia lui Alexandru Tatos și documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani, o lecție de istorie emoționantă de la nașterea acestui stat.

 

Expoziția Fotografică România: Evoluție, care cuprinde unele din cele mai importante momente din istoria României, păstrată de cei de la AGERPRES într-o arhivă cu peste nouă milioane de fotografii, a însoțit Caravana la Râmnicu Sărat și a deschis seria de evenimente de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”. Invitatul special la eveniment a fost actrița Ileana Popovici.

 

EPISODUL 39: SECVENȚE

“Ne-am pregătit și mă bucur că am putut restaura sala casei de cultură, abia de curând suntem pregătiți să rulăm și filme – primarul mun. Râmnicu Sărat”

„Alexandru Tatos, filmul căruia îl urmărim în această seară, a fost un om special. Filmul este unul unic, pentru că este un film în film, veți vedea, de fapt, cum se face un film. Regizorul Alexandru Tatos a făcut parte din generația regizorilor de aur a anilor 70-80, cu Dan Pița, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc”, a declarat Ileana Popovici, la discuțiile de la începutul proiecției.

„O să facem și o Gală finală a proiectului. Vreau ca la anul, când terminăm proiectul, să ne vedem la Teatrul Național din Iași, unde să ne întâlnim cu susținătorii noștri, așadar și cu dumneavoastră”, a dezvăluit Andrei Giurgia, directorul proiectului Centenarul Filmului Românesc.

 

Primarul municipiului Râmnicu Sărat a deschis seara cu mulțumiri către echipa de la Centrul Cultural Florica Cristoforeanu, cu care, a precizat că are o colaborare foarte bună și că împreună încearcă să redeshidă către public și activitatea cinematografică. „Noi suntem onorați, noi vă mulțumim. Ne-am pregătit și mă bucur că am putut restaura sala casei de cultură, abia de curând suntem pregătiți să rulăm și filme. Eu mă uit în sală și văd o sală plină, îmi imaginez ce va fi de acum înainte, pentru că e un bun moment pentru a relansa activitatea cinematografică. Sperăm ca în luna decembrie, când vom trage linie, să spunem cu adevărat că este anul centenarului. Mai avem câteva luni să ne reabilităm, cred că am pierdut luni bune, dar acum la final, sper să ne adunăm și să îngrășăm porcul înainte de ajun, cum spune românul”, a subliniat Sorin Valentin Cîrjan, primarul mun. Râmnicu Sărat.

Liliana Sbîrnea, senator PSD Râmnicu Sărat, a completat:  “Ne străduim ca într-un oraș mic să le oferim tinerilor condiții ca să se dezvolte. Este un moment unic astăzi și o onoare, pentru că probabil foarte puțini dintre noi o să repete un următor centenar.  Să ne pregătim pentru acest an centenar, să pregătim ceea ce se va întâmpla de 1 decembrie și să fim un pic mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Știți și voi, un om care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Și vrem să ne cunoaștem cu toții părinții și istoria”.

 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat.

 

Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuțiul.  (www.100filme.ro)

 

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com