Centenarul Filmului Românesc aduce Basarabia acasă

La final de proiect, actrițele Ioana Pavelescu și Ileana Popovici revin în Basarabia, cu filme românești și amintiri din copilărie

În perioada 2-4 noiembrie, Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge în  Republica Moldova. Seria de evenimente va fi deschisă cu o conferința de presă dedicată finalului de proiect în Republica Moldova, cu cele 15 localități marcate pe harta Centenarului. Conferința va avea loc în incinta Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici, în prezența actriței Ioana Pavelescu și a consultantului cinematografic Ileana Popovici. Invitatele speciale vor participa și la cele două proiecții, de la Casa Națională Nisporeni și  de la Cinematograful Odeon.

Programul Centenarului Filmului Românesc în Republica Moldova:

  • 2 noiembrie, de la ora 13.00: Conferință de presă, Filarmonica Națională Serghei Lunchevici;
  • 3 noiembrie, de la 16.00: Amintiri din copilărie, regia Elisabeta Bostan, Casa Națională Nisporeni;
  • 4 noiembrie, de la 18.00: Osînda, regia Sergiu Nicolaescu, Cinematograful Odeon.

 

BASARABIA are nevoie de FILMUL ROMÂNESC. Ioana Pavelescu: Mă simt fiică a Basarabiei”

„Pentru mine acest proiect, Centenarul Filmului Românesc, la Chișinău, înseamnă o revenire acasă. Cu toate că nu am fost niciodată în Basarabia, am trăit cu ea în suflet toată copilăria și viața mea, prin poveștile spuse de mama, care s-a născut la Nisporeni și a trăit cu dorul de Basarabia, toată viața ei. Mă simt fiică a Basarabiei. Și sunt mândră de asta. Iubesc Basarabia și plâng soarta care ne-a despărțit brutal și împotriva firii atâția ani” (Ioana Pavelescu)

 

„Cu filmele aduse de cei care se străduiesc să  organizeze Centenarul Filmului Românesc, venim acasă, în Basarabia. Așa reușim să ne cunoaștem mai bine sau chiar să facem cunoștință noi, prin filmele aduse, să ne apropiem mai mult, să ne cunoaștem istoria, cultura  și să ne bucurăm unii de alții. Așa ne simțim alături, în sălile de spectacol, unde vă așteptăm cu drag și dor!” (Ileana Popovici)

 

“Îmi amintesc ziua în care am pus la cale ideea proiectului, cu Valentina Iusuphodjaev și Igor Cobileanski, la un ceai în Chișinău. Ne gândeam la filmul românesc, cum să facem ca să-l aducem mai aproape și de Basarabia. Vorbind despre anul centenar, am ajuns la 100 de filme și 100 de localități, care a și rămas sloganul Centenarului Filmului Românesc. Nu prea realizam atunci în ce ne implicăm, dar pe cât de greu este, pe atât de frumos se conturează totul. Mergând prin țară, trasând harta României Mari prin film, întâlnim oameni care n-au mai văzut un film pe marele ecran de zeci de ani sau oameni care-și amintesc cu nostalgie de tinerețe, reîntâlnindu-se cu invitații noștri, povestind până târziu, după ce filmul se termină. Este o lecție de istorie prin film ceea ce facem noi și, cel mai important este că nu plictisește. Spun asta pentru că am întâlnit tineri care au înțeles din filmul AGERPRES ce înseamnă România Mare. De altfel, faptul că revenim în Basarabia cu Ioana Pavelescu și Ileana Popovici tot o lecție este și simbolizează un final de proiect prin care aducem Basarabia acasă. Deocamdată, tot simbolic.” (Andrei Giurgia, manager proiect România)

Evenimentele din Republica Moldova sunt susținute de Programul Catena pentru Artă, Fildas ART, ICR Chișinău, Institutul Cultural Român, Primăria orașului Nisporeni, Filarmonica Națională Serghei Lunchevici Chișinău.

Pentru comunicatul de presă complet: Comunicat Republica Moldova 2-4 noiembrie 2018

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com