Să ducem filme și acolo unde nu au mai ajuns de zeci de ani. Cum a fost cu Centenarul Filmului Românesc la Sascut, Bacău

Trei filme românești au fost proiectate în comuna băcăuană Sascut

Caravana Centenarului Filmului Românesc a adus în acest weekend în comuna Sascut din județul Bacău, expoziția de fotografie AGERPRES, documentarul Marea Unire: România la 100 de ani și două dintre cele mai îndrăgite filme din cinematografia românească: Veronica și Nea’ Mărin Miliardar. Evenimentele, desfășurate în incinta Salonului Lux din Sascut, au fost prezentate de directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Ion Giboi, actrița Ileana Popovici și directorul proiectului, Andrei Giurgia.

Alexandru Ion Giboi a precizat că importanța unor astfel de evenimente și în comunitățile mici din țara noastră trebuie conștientizată mai mult: „Pentru mine e o ocazie specială să fiu aici și să particip la un eveniment cu oameni pe care îi știu deja. Mă simt ca acasă. Am ales Sascut pentru că este important din punctul meu de vedere să ducem genul ăsta de eveniment legat de Centenarul Marii Uniri și în comunități mai mici, nu doar acolo unde s-ar aștepta toată lumea, în orașe mari sau municipii, acolo unde evenimente de genul acesta se mai întâmplă. Acesta este un moment unic, într-adevăr. Cred că și comunitățile mici trebuie să beneficieze de asemenea evenimente culturale, mai ales în acest an foarte, foarte important pentru noi ca români. Suntem în anul Centenar. Anul Centenar înseamnă 100 de ani de la Marea Unire a României, 100 de ani de modernizare a României, cu urcușuri sau coborâșuri, ca în orice proces de genul acesta. Dar totuși, 100 de ani în care am evoluat față de cum eram în 1918, iar momentul 1918 este cel care, practic, a început să ne definească pe noi ca națiune”.

VERONICA ȘI PUBLICUL DE TOATE VÂRSTELE

Proiecția filmului Veronica a adus în aceeași sală emoțiile spectatorilor de toate vârstele, de la copii, nepoți, până la bunici și părinți. „Nu credeam vreodată că Ileana Popovici va ajunge la Sascut. Mă cuprind emoțiile. M-ați întors în timp. Pentru că pentru câteva momente m-am simțit din nou copil. Suntem încântați că, în an Centenar, la Sascut, au loc astfel de evenimente”, a spus Ionela Sandu, directorul Școlii Gimnaziale din Sascut, înaintea proiecției filmului Veronica.

 

Actrița Ileana Popovici, cea care a realizat ilustrația sonoră pentru multe dintre filmele românești, a ținut să precizeze faptul că Elisabeta Bostan, regizoarea filmului Veronica, a creat cele mai frumoase filme pentru copii și că a fost un privilegiu să contribuie la coloana sonoră. Tot ea a subliniat importanța vizionării filmelor pe un ecran mare, menționând că filmul Nea’ Mărin Miliardar aduce împreună cei mai mari actori de film și teatru din România.

Toate cele trei proiecții de la Sascut au adunat în jur de 400 de spectatori.

 

Evenimentul a fost suținut de Primăria comunei Sascut și face parte din proiectul organizat de   Asociația Artis, care implică proiecția a 100 de filme în 100 de orașe și localități din România și Republica Moldova.

 

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com