Centenarul Filmului Românesc la Cluj-Napoca: 3 proiecții de film, 4 invitați speciali și peste 1000 de spectatori

Florin Piersic a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca

Filmele românești Pintea, Moromeții 2 și documentarul Agerpres Marea Unire: România, la 100 de ani au fost proiectate pe 30 noiembrie și 1 decembrie, la Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca. Evenimentele, prezentate de criticul de film, Irina-Margareta Nistor, au fost organizate de Caravana Centenarul Filmului Românesc, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Florin Piersic, personajul principal din filmul Pintea, a fost invitatul special al zilei de 30 noiembrie, moment în care a primit din partea primarului municipiului Cluj, Emil Boc, Trofeul de Cetățean de Onoare al Clujului: „Locul meu adevărat e aici. Tot ce se-ntâmplă în jur, mă leagă de acest oraș”, a spus actorul.

Florin Piersic: „Generațiile se schimbă. Eu sunt obișnuit cu cei cu care m-am întâlnit de foarte multe ori, în foarte multe ocazii. Tineretul e altfel, privește lucrurile altfel. Este mai puțin „ortodox”, mai libertin. (…) Uitându-mă la filmul Pintea, mulți nu mai sunt, din cei cu care am jucat, iar asta se întâmplă în majoritatea filmelor în care am jucat”.

Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca: „Clujul se pregătește pentru a celebra Marea Unire, în primul rând cu inima deschisă și cu optimism. Este o formă originală, în același timp extrem de eficientă, pentru a sărbători marea bucurie a românilor – de a avea 100 de ani împreună. Cred că prin punerea în valoare a tot ceea ce înseamnă creație artistică românească, film de calitate, actori excepționali, faceți un mare serviciu neamului românesc și tradiției noastre centenare. Vă mulțumim că ne-ați dat șansa să îl readucem pe marele Florin Piersic, aici, la noi acasă. Îl avem în fiecare zi lângă noi, dar parcă, când un asemenea film, cum a fost cel din seara aceasta (Pintea), îl simțim și mai aproape de noi și ne bucurăm că dăm șansa să îl vadă toți românii, într-o prestație de excepție”.

 

FILMUL „MOROMEȚII 2” i-a adus la Cluj-Napoca pe actorii Ioana Bugarin și Iosif Paștina

Ziua de 1 decembrie a început cu proiecția filmului documentar, realizat de redacția Agerpres, „Marea Unire: România, la 100 de ani” și a continuat cu filmul regizat de Stere Gulea, Moromeții 2.

Iosif Paștina, actor: “Ar trebui să existe mai multe săli de cinema, în toate orașele, care să fie totuși profesioniste. Există foarte multe filme românești în care se pune problema sunetului. Este adevărat că aceasta problemă vine atât si din partea echipei filmului care filmează și execută filmul, cât și din partea sălilor de cinema care nu au o sonorizare foarte bună”.
Ioana Bugarin, actriță: “Este presărat de foarte mult umor acest film. Cu toate că povestea surprinsă are o finalitate tristă sau tulburătoare, sunt foarte multe momente în care personajele sunt pline de savoare, de umor, de candoare. E o bucurie că poți să le privești. Câteva pete de culoare într-un film alb negru”.

Actorii au primit distincția Centenarului Filmului Românesc, iar Irina-Marg

 

Evenimentul a fost suținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

 

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

 

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

        AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

PARTENERI MEDIA

  •    Partener media principal: AGERPRES
  •    Frecvența de încredere: Radio România Cultural
  •    Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
  •    Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric
  •    Partener media regional: VIVA FM
  •    Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
  •    Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
  •    Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
  •    Monitorizat de: zelist.ro
  •    Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

 

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com