Buhuși, primul oraș din 2019 care a intrat pe harta Centenarului Filmului Românesc

Autoritățile pregătesc un proiect cultural, prin care Casa de Cultură din Buhuși să poarte numele regizoarei Elisabeta Bostan  

Centenarul Filmului Românesc a ajuns vineri, 25 ianuarie și sâmbătă, 26 ianuarie, la Casa de Cultură Buhuși, cu două episoade speciale care completează harta filmică a Centenarului Marii Uniri.
Seara de 25 ianuarie a fost dedicată Elisabetei Bostan, regizoarea care s-a născut și a copilărit, până la vârsta de 18 ani, în Buhuși. Filmul pe care l-am urmărit, pe marele ecran al Casei de Cultură Buhuși, în prezența a peste 150 de spectatori, a fost Saltimbancii, astfel că, așa cum regizoarea spunea în intervenția telefonică de dinaintea proiecției, am intrat în arena circului și ne-am amintit de copilărie.

Elisabeta Bostan mărturisește că pe vremea când era la Buhuși, în jurul datei de 24 septembrie, venea circul în oraș.  Acest moment a reprezentat, mai târziu, o inspirație pentru film, la fel ca opera „Fram, ursul polar” a lui Cezar Petrescu.

Primarul orașului Buhuși a spus despre Elisabeta Bostan că este „o fiică a orașului Buhuși, una dintre cele mai importante personalități care au plecat din acest oraș”.

Vasile Zaharia, Primarul orașului, a mai adăugat că importanța unor astfel de evenimente este destul de mare pentru a scoate lumea din case, pentru a le prezenta și altceva, pentru a-i face să socializeze: „Este extraordinar ceea ce faceți, împrospătați memoria cetățenilor, aduceți un alt aspect al istoriei. Ridicați ștacheta, ridicați un nivel intelectual superior și atractiv și foarte plăcut”.

Adrian Păduraru a coborât la prima, la Buhuși
Pe 26 ianuarie, de la ora 16.00, ne-am întâlnit cu actorul Adrian Păduraru, care ne-a povestit despre filmul Coborâm la prima, pe care l-am proiectat în premieră la Buhuși, dar și despre activitatea în lumea cinematografiei și a teatrului românesc.

„Filmul lui Tedy Necula este pentru publicul de orice vârstă, pentru publicul de orice formație culturală, dar este un film care îi atinge mai ales pe cei extrem de tineri. Mă bucur că sunt aici, într-o sală frumoasă”, a povestit pentru publicul din Buhuși actorul Adrian Păduraru, invitat special al evenimentului.

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani a fost filmul documentar care a încheiat seria de evenimente de la Buhuși.

Comunicatul de presă aici: Comunicat 100filme post Buhuși-3

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com