CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC AJUNGE LA CODLEA|“Ilustrate cu flori de câmp” va fi difuzat în prezența Irinei-Margareta Nistor

“Ilustrate cu flori de câmp” va fi difuzat în prezența Irinei-Margareta Nistor

Caravana celor 100 de filme ajunge pe 1 septembrie în municipiul Codlea, din județul Brașov, la Casa de Cultură a Municipiului Codlea cu două producții românești și un invitat special.
De la ora 17:00, spectatorii pot viziona filmul documentar AGERPRES, Marea Unire: România, la 100 de ani, iar de la ora 19:30, pe marele ecran, va fi proiectat filmul Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier. Invitatul special al episodului 82 din Centenarul Filmului Românesc este Irina-Margareta Nistor, critic de film și ambasador cinematografic al proiectului.

“Proiectul nostru ajunge la final. Mai avem de realizat, după evenimentele de la Codlea, 18 episoade. Ne bucurăm, până acum, de relații frumoase cu primăriile localităților în care am ajuns, unde am fost invitați sau le-am trimis noi și ei au acceptat, iar asta ne spune că în România, cinematografia are nevoie de spații de desfășurare, de promovare și de întâlniri cu publicul. Practic, cea mai importantă parte, cea a întâlnirii cu publicul și a apropierii acestuia de realizatori, regizori, actori, critici, o realizăm și ne place să trăim filmul românesc prin astfel de inițiative. Am început în anul Centenarului și continuăm până în 2019, iar dacă proiectul nostru va fi solicitat în continuare, vom deschide marele ecran cu selecții și în 2020. La Codlea, am găsit deschidere și susținere prin Primăria municipiului și prin faptul că există gust pentru filmele românești” precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului #100filme.

„Pentru comunitatea noastră este o mare onoare să facem parte din acest proiect deosebit și vă mulțumim că ați ales și Codlea ca partener în „Centenarul Filmului Românesc”. Administrația publică codleană a fost și va fi întotdeauna deschisă oricărei inițiative care implică fenomenul cultural. Prin intermediul Casei de Cultură a Municipiului Codlea ne manifestăm sprijinul și datoria față de comunitate oferindu-i acte culturale dintre cele mai diverse: proiecții de filme, spectacole de teatru, concerte și multe alte tipuri de manifestări cu caracter cultural”, precizează Paul Mihai Cîmpeanu, Viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Codlea.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Codlea, al Consiliului Local și al Casei de Cultură a Municipiului Codlea.

DESPRE FILME
Ilustrate cu flori de câmp (1975)
Regizor: Andrei Blaier
Durată: 86 minute
Gen: Dramă
Rating: AG
Distribuție: Carmen Galin, Draga Olteanu Matei, Eliza Petrăchescu
Laura (Carmen Galin) ajunge într-un orășel de pe malul Dunării pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Ea se adresează Irinei (Elena Albu) și mamei acesteia (Eliza Petrăchescu) pentru un avort provocat cu metode rudimentare în urma căruia moare. Irina asistă la această dramă, pe care nu o poate depăși emoțional.
Premii: Premiul ACIN pentru Regie; Premiul ACIN pentru interpretare feminină; Premiul ACIN pentru scenografie și costume

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA CODLEA
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.
Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

DESPRE CODLEA
Între anii 1211-1225 în Țara Bârsei se aflau Cavalerii Teutoni. Pentru apărarea țării, aceștia au ridicat 5 cetăți, printre care și Cetatea Neagră (Schwarzburg) pe un vârf de deal, de 980 m, aflat la poalele Măgurii Codlei. Cetatea se afla la așa-zisul Sachsenweg (drumul sașilor), drum care lega Țara Bârsei de Provincia Sibiului. Cetatea a fost menționată prima dată în documente în anul 1265 sub denumirea castro Feketewholum (cetatea de pe Dealul Negru). După retragerea teutonilor, cetatea a intrat sub ocrotirea regelui maghiar Béla al IV-lea al Ungariei.
Se presupune că așezarea Codlea a fost fondată de coloniști germani în perioada în care Ordinul Teutonilor mai activa în Țara Bârsei. Localitatea a fost concepută ca sat cu o singura stradă, al cărui centru era reprezentat de o piață cu o biserică. Într-un document emis la 19 noiembrie 1377 localitatea este menționată pentru prima dată ca Cidinis. În 1794 Georg Draudt numește ca prima dată, legată de acest loc, anul 1335, când tătarii au distrus Codlea.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.
Fondată în anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES
PARTENERI
În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
PARTENERI MEDIA
Partener media principal: AGERPRES
Frecvența de încredere: Radio România Cultural
Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric
Partener media regional: VIVA FM
​Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
​Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
Monitorizat de: zelist.ro
Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

ON-LINE
Facebook: www.facebook.com/100filme.ro
Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului
Site: 100filme.ro

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com