#100filme: Arad, venim!

Arădenii se întâlnesc cu Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici, la film

Caravana celor #100filme ajunge la Arad pe 29 noiembrie, la Cinema Arta. În prezența invitaților speciali, Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici, pe marele ecran, vor fi urmărite două producții cinematografice românești.

“Continuăm caravana noastră, care este o reverență cinematografică și care se apropie de concluzii, așa cum am preconizat, la finalul lui 2019. Ne bucurăm să emoționăm publicul cu documentarul realizat de redacția video Agerpres și care mereu funcționează ca un bun deschizător de poftă cinematografică acolo unde nu s-au mai dat filme de mult timp pe marele ecran. Aradul ne primește cu deschidere și ne vom bucura de dialog, alături de invitatele noastre”, subliniază Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului #100filme.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Arad:
Vineri, 29 noiembrie, de la ora 17:00 – Documentarul AGERPRES Marea Unire – România, la 100 de ani.
Vineri, 29 noiembrie, de la ora 19:00 – Dincolo de pod (regia: Mircea Veroiu).
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE FILME
Dincolo de pod (1975)
Regizor: Mircea Veroiu
Durată: 100 minute
Gen: Dramă
Distribuție: Leopoldina Bălănuță, Maria Ploae, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Ion Caramitru, Toma Caragiu, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Florina Cercel
Filmul conturează destinul Marei, o precupeață din Radna, rămasă văduvă în urma decesului soțului ei, cizmar de meserie, lăsând-o cu doi copii: Persida (Sida) și Trică. Pe Sida, pe care o educase la o mănăstire catolică, o voia călugăriță și pe Trică – calfă la casa lui Bociocă. Cu toate acestea, Trică fuge de la școală, iar Sida se îndrăgostește de neamțul Hans Huber și se căsătorește cu el, în ciuda opoziției mamei.

DOCUMENTARUL AGERPRES „Marea Unire: România, la 100 de ani” VA FI PROIECTAT LA ARAD
Deschiderea evenimentului de la Arad are parte de proiecția unui documentar emoționant. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă, în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918, cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

DESPRE ARAD
Arad este un oraș de o importanță majoră din vestul României, localizat pe malurile râului Mureș. Se constituie ca fiind un adevărat centru industrial și de transport, având legături cu mari orașe europene. Arad a fost atestat documentar pentru prima dată în secolul al XI-lea și fortificat în perioada invaziei mongole a Regatului Ungariei din 1241. Sub dominația Imperiului Habsburgic, o nouă fortăreață a fost construită între anii 1763 și 1783, care a jucat un rol important în războiul ungurilor pentru Independența din 1849. În oraș există un muzeu und epot fi văzute amintirile acestui război.
“Aradul Nou”, situat de partea cealaltă a râului Mureș, este o suburbie conectată la oraș printr-un pod. Construcțiile ridicate de către turci pentru asediul fortăreței Aradului, în secolul al XVII-lea formează nucleul noii așezări.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în anul 2018, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com