#100filme: CE VEDEM LA DEVA?

Invitați speciali: Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici

Pe 30 noiembrie, Centenarul Filmului Românesc ajunge la Deva, în prezența invitaților speciali, Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici. Vor fi proiectate două producții ce aduc noul și vechiul istoric, prin film artistic, dar și prin expunere de tip documentar. Cele două filme vor fi vizionate la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”.

”Aproape de finalul conturării hărții noastre cinematografice, Deva reprezintă un episod important în proiectul nostru. Ceea ce facem noi prin acest proiect, nu constă numai în a putea face un film să fie văzut sau revăzut. Ceea ce facem noi este să promovăm locurile prin care mergem, să creăm dialog și să putem reveni cu proiecte cinematografice. Într-o zi, vom putea spune că avem, poate, o autostradă a filmelor, mai ales că am străbătut țara-n lung și-n lat, din februarie 2018, cu mii de kilometri la bordul caravanei“, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului #100filme.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Deva:
Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 18:00 – Documentarul AGERPRES Marea Unire – România, la 100 de ani.
Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 20:30 – Dacii (regia: Sergiu Nicolaescu).
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE FILME
Dacii (1967)
Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 110 minute
Gen: AG
Distribuție: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Ștefan Iordache, Emanoil Petruț, Pierre Brice, Marie Jose Nat, Mircea Albulescu
Dacii este filmul de debut în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. În anul ‘87 după Hristos, pe Malul Sudic al Dunării, romanii se pregătesc să-i atace pe daci, însă divergențele dintre Împăratul Roman Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, îi împiedică să ia o decizie definitivă. Între timp, Decebal este nevoit să-l ofere pe fiul său ofrandă pentru zei, iar generalul roman Severus află că tatăl său este dac. Acesta se vede nevoit să intre în război și să aleagă între devotamentul pentru țara sa adoptivă și legăturile de sânge cu dacii.
Dacii este primul film regizat și tot aici, Sergiu Nicolaescu a avut primul rol. Lungmetrajul de debut al regizorului a avut premiera la 9 februarie 1967. Filmul a primit Premiul III la Festivalul muncitoresc din Cehoslovacia, în anul 1967.

DOCUMENTARUL AGERPRES „Marea Unire: România, la 100 de” VA FI PROIECTAT LA ARAD
În cadrul evenimentului de la Deva, AGERPRES va prezenta, în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă, în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918, cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

DESPRE DEVA
Deva se află pe Malul stâng al Mureșului și este un oraș situat într-o zonă de munte, de unde poți vedea cu ușurință Munții Parâng și Munții Retezat. Prima menționare documentară a Cetății Deva datează din anul 1269 fiind menționată prin cuvintele latine Casto Dewa, iar pe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva, fie sub numele Dewan.
Cetatea Devei a devenit, la finalul secolului XIII-lea, reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán, de unde aceștia își exercitau autoritatea asupra voievodatului Transilvaniei, iar în anul 1315, cetatea intră în stăpânirea Regelui Carol Robert de Anjou. Până în anul 1920, Deva a fost reședința comitatului Hunedoara, apoi în perioada interbelică aceasta devine reședința județului Hunedoara, iar între 1952-1968 a fost reședința Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi din 1960, una din cele 16 regiuni ale României comuniste.
Deva este una dintre cele mai vechi așezări din țara noastră pentru că, deși prima atestare a existenței acesteia este din anul 1269, există cercetări arheologice, care atestă că zona a fost locuită încă din epoca pietrei slefuite.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul aces, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.
Fondată în anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași
Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău
Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

PARTENERI
În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
PARTENERI MEDIA
Partener media principal: AGERPRES
Frecvența de încredere: Radio România Cultural
Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric, Cinemaraton
Partener media regional: VIVA FM
Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
Monitorizat de: zelist.ro

ON-LINE
Facebook: www.facebook.com/100filme.ro
Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com