#100filme la Palatul lui Cuza de la Ruginoasa

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Ruginoasa
Publicul va vedea filmele “Cu mâinile curate” și “Darclée”

Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge pe 16 noiembrie 2019 la Ruginoasa, județul Iași. Filmele selectate vor fi văzute la Palatul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa.
În Sala de Conferințe a Palatului Memorial vor fi proiectate două filme românești, astfel că, episoadele 92 și 93 completează harta cinematografică a celor #100filme.
“Caravana noastră ajunge nu departe de Iași, într-un loc încărcat de istorie, foarte ofertant pentru turiști și pentru promovarea zonelor din jurul Iașului. Ceea ce ne-am pus în plan încă de la debutul proiectului a fost să și promovăm locurile demne de vizitat, să ne întâlnim cu publicul acolo unde filmul ajunge mai rar sau foarte rar, mai ales pe marele ecran. Unele proiecții sunt realizate în afara unei săli de cinema, dar aparatura ne permite să avem o cravană în care să se audă și să se vadă bine, deci ne vedem la filme la Ruginoasa!”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Ruginoasa:
Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 14.00 – Cu mâinile curate (regia: Sergiu Nicolaescu);
Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17.00 – Darclée (regia: Mihai Iacob).
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Eveniment realizat cu sprijinul: Primăria comunei Ruginoasa, Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași și Centru Cultural Ruginoasa.
DESPRE FILME
Cu mâinile curate (1972)
Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 95 minute
Gen: Acțiune
Distribuție: Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică
Filmul deschide celebra serie a policier-urilor lui Sergiu Nicolaescu – seria Comisarului. Acţiunea are loc în anul 1945, atunci când nivelul criminalităţii atinsese cote alarmante. Roman este un proaspăt poliţist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai „fierbinţi” secţii de poliţie din capitală. El apelează la ajutorul comisarului Miclovan (Sergiu Nicolaescu), un poliţist cu metode neconvenţionale.
Pentru rolul din acest film, actorul Gheorghe Dinică a primit Premiul pentru interpretare masculină, în 1972.

Darclée (1961)
Regizor: Mihai Iacob
Durată: 105 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Silvia Popovici, Toma Dimitriu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Ion Dichiseanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila
Scenariul filmului se bazează pe viața sopranei brăilene de anvergură mondială Hariclea Darclée. Aceasta este proaspăt ieșită din pension și reușește să obțină roluri pe câteva scene lirice din țară, prin care câștigă admirația întregului public, dar în special a bărbaților. Hariclea Darclée îl întâlnește pe Iorgu Hartulari, de care se îndrăgostește și cu care se și căsătorește la scurt timp.
Filmul nu prezintă numai povestea de dragoste dintre Hariclea Darclée și Iorgu Hartulari, ci subliniază și puterea, ambiția și credința cu care Haricleea a biruit toate obstacolele din calea ei prin talent, răbdare, muncă, speranță și determinare.
Premii
Filmul a fost nominalizat la Cannes Film Festival, 1961

DESPRE RUGINOASA
Ruginoasa este o comună din județul Iași, în zona Șeii Ruginoasa-Strunga, care apare pentru prima dată menționată într-un hrisov din anul 1596 în care se vorbește de existența a opt case, înțelegându-se din text că satul mai cuprindea și altele. Numele localității provine de la de la un păstor pe nume Rugină care s-ar fi stabilit prin aceste părți cu oile.
Înainte de anul 1800 Ruginoasa era una dintre cele mai frumoase moșii boierești din Moldova de Sus, stăpânită de familia boierească Sturdza aproximativ 200 de ani. În anul 1804, Săndulache Sturdza l-a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a construi o reședință luxoasă pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi. Acesta a construit ceea ce astăzi se numește Palatul lui Alexandru Ioan Cuza într-un stil neogotic, propriu arhitecturii civile din Moldova acelor vremuri.
În 1982 s-a inaugurat oficial Muzeul Memorial „Al. I. Cuza” cu o secție de istorie și una de etnografie, care poate fi vizitată și în ziua de astăzi.
DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROM NESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în anul 2018, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău
Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com