Pe 23 și 24 noiembrie, caravana dedicată Centenarului îi aduce în fața publicului pe Adrian Titieni și Adrian Sitaru
Caravana Centenarului Filmului Românesc continuă cu episoadele 94, 95 și 96 la Dej și Bistrița.
Proiecția de la Dej va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie 2019, de la ora 17:00 și va fi găzduită în Sala Multimedia a Muzeului Municipal Dej.
Cinefilii sunt invitați la proiecția filmului Kapitalism – Rețeta noastră secretă, în regia lui Alexandru Solomon.
Caravana ajunge la Dej cu sprijinul: Primaria Municipiului Dej|| Muzeul Municipal Dej|| Iașul Centenar – Primăria Municipiului Iași.
“În acest weekend, ne bucurăm de două întâlniri cu publicul de la Dej și Bistrița, cu doi invitați speciali. Ne apropiem de finalul proiectului și am strâns rândurile, ca să completăm harta filmică propusă la lansarea proiectului, în februarie 2018. Iașul, dincolo de festivalul de film SFR, a oferit, în colaborare cu Chișinăul, acest proiect, care scoate multe concluzii la suprafață – pe unele le știm bine, legate de marele ecran din țară. Lipsa acestuia, adesea, a făcut, cu atât mai mult, să întâlnim un public dornic de a vedea film românesc în condiții bune, cu dialog și întâlniri speciale”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului.
#100filme la Nosa Film Festival Bistrița
Duminică, pe 24 noiembrie 2019, caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Bistrița, cu doi invitați speciali: Adrian Titieni și Adrian Sitaru. Caravana se desfășoară în cadrul Nosa Film Festival Bistrița, cu filmul Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu), precum și cu o serie de scurtmetraje, trei dintre ele în regia lui Adrian Sitaru. Filmele vor fi vizionate la Cinematograful Dacia din Bistrița.
Programul Centenarului Filmului Românesc la Bistrița
Duminică, 24 noiembrie, de la ora 15:30
Proiecție de scurtmetraje:
Valuri (regia: Adrian Sitaru)
Farul (regia: Ionuț Gaga, Bogdan Ilieșiu)
Șanțul (regia: Adrian Silișteanu)
Dragă Moș Crăciun (regia: Bogdan Ilieșiu)
Excursie (regia: Adrian Sitaru)
Colivia (regia: Adrian Sitaru)
Duminică, 24 noiembrie, de la ora 18:00
Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu)
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Intrarea la proiecție este liberă, în limita locurilor disponibile.
DESPRE INVITAȚI
Adrian Titieni
Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește teatrul, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.
Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români consacrați cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016). În 2012, a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea personajului Doctorului Crișan din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenții.
În anul 2016, i se acordă Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui din Ilegitim, de Adrian Sitaru la Festivalul Internațional al Filmului Francofon din Namur, Belgia. De asemenea, este distins de Festivalul Național de Film de la Chicago cu Premiul Silver Hugo pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, Bacalaureat.
Adrian Sitaru
Absolvent al Universității Media, Adrian Sitaru este autor de scurtmetraje și filme pentru televiziune, dintre care cel mai cunoscut este reprezentat de Valuri (2007), premiat la Festivalul de la Locarno, şi distins apoi cu alte 27 de premii naționale și internaționale. Primul său lungmetraj, „Pescuit sportiv”, pentru care semnează scenariul și regia, a fost lansat în 2008, și selecționat la festivalurile din Toronto, Palm Springs, Estoril și în competiția oficială a festivalului „Premiers Plans” din Angers (Franța), ediția 2009.
În anul 2010, scurtmetrajul Colivia a fost decernat cu Premiul Serviciului German de Schimburi Academice în cadrul celei de-a șaizecea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
Despre Dej
Dej este un municipiu în județul Cluj, care se află la confluența dintre râurile Someșul Mare și Someșul Mic. Prima mențiune documentară a orașului există din anul 1214, când acesta a apărut sub numele de Dees, iar între anii 1214 și 1235 a fost construită cetatea Dejului.
De-a lungul timpului orașul s-a dezvoltat ca important centru de exploatare a sării, dispunând și de un mic port folosit pentru transportul rapid al sării pe râul Someș, numit Portul Dej. În anul 1878, importanța politică a orașului crește, devenind astfel reședința comitatului Solnoc-Dăbâca, iar din 1920 până în 1950 orașul a fost capitala județului Someș.
În urma reformei administrative din 1968, orașul Dej a devenit municipiu în cadrul județului Cluj, pierzându-și astfel importanța de centru administrativ.
DESPRE BISTRIȚA
Localizat la poalele Munților Bârgău, la mică distanță de Pasul Tihuța, orașul Bistrița este reședința județului Bistrița-Năsăud și, totodată, cel mai mare oraș din zonă. Săpăturile arheologice au conturat existența unor așezări omenești din cele mai vechi timpuri, însă prima mențiune documentară a Bistriței datează din anul 1241.
Primii oameni care au ajuns pe meleagurile de astăzi ale Bistriței au fost saxonii, care la începutul secolului al XIII-lea au fost răsplătiți cu terenuri și alte beneficii pentru a apăra granițele Transilvaniei. Saxonii au contribuit cu succes la înflorirea acestei mici așezări care, ulterior, a devenit unul dintre majorele puncte de comerț din împrejurimi. Așezarea medievală ce astăzi poartă numele de Bistrița a fost una dintre cele mai frumoase și mai apreciate pe vremuri, iar acest aspect nu s-a schimbat nici astăzi.