Cum s-a încheiat Centenarul Filmului Românesc. Ce au spus invitații la Gală?

Gala Centenarului Filmului Românesc a însemnat încheierea proiectului început în februarie 2018, în anul Centenarului Marii Uniri.

În cadrul Galei au fost lansate filmul și cartea centenarului, ambele descriind traseul și felul în care echipa Artis a realizat unirea simbolică a regiunilor istorice a României Mari, trecând și prin Basarabia și Cernăuți.

Primarul Mihai Chirica a precizat că acest proiect încheie frumos programul municipiului Iași dedicat #Centenarului Marii Uniri și că generația tânără trebuie să aibă grijă de viitor prin astfel de inițiative.

Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului Național din Iași) a mulțumit publicului care a primit proiectele Iașului, de film și teatru, care au făcut peste 37.000 de kilometri prin regiunile istorice, realizând #Unireasimbolică.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru a sintetizat importanța unui astfel de proiect, inițiat și început la Iași, în condițiile în care, după decembrie 2018 nu s-a mai auzit nimic despre #Centenar și despre importanța acestuia, prin acțiuni sau evenimente.

Irina-Margareta Nistor| Acești doi ani au fost cât 100 de ani, cât un Centenar, pentru că am reușit să descopăr orașe pe care nu le văzusem niciodată, oameni absolut formidabili și mă gândeam ce coincidență este faptul că orașele pe care le pomenesc cel mai des, exact acestea sunt prezente aici.

Ileana Popovici| Am fost onorată să particip și să fac parte dintr-un asemenea proiect, mai ales într-un grup de tineri. Am avut curaj pentru că la început am zis „Domnule, eu nu cred că o să fac fața!”. Până la urmă lor le datorez mulți ani în plus, pentru că infuzia lor de tinerețe, de bunăvoință, de prietenie pentru mine sunt un mare câștig.

Constantin Pușcașu| Noi, artiștii, trebuie să facem o reverență în fața dumneavoastră, pentru că într-adevăr filmul românesc trebuie promovat în România.

Iurie Levcic| Iașul mi-a fost acel oraș care m-a invatat să fiu redactor de televiziune…. Când se aude despre Iași în Cernăuți trebuie. Iubesc la nebunie Iașul pentru ca eu aici mă simt acasă, eu sunt român. Am 80 de kg de inimă care pulsează aici.
Iurie Levcic: Cred că eu am cele mai multe emoții. La Iași m-am format eu. Aici am învățat televiziune. La momentul în care se aude despre Iași în Cernăuți, le sclipesc ochii copiilor. De fiecare dată, încercăm să aducem alți și alți copii, ca să ajungă toți. Aici mă simt acasă, iubesc Iașul, pentru că sunt român.

Ovidiu Niculescu| Cred că ar trebui să schimbăm capitala României la Iași pentru că marile evenimente s-au întâmplat la Iași nu la București Sunt tare mândru că sunt aici alături de niște artiști și tineri care vor să afle ce înseamnă arta filmului românesc. Programe de genul asta sunt binevenite mai ales pentru că stârnesc emoții.

Valentin Vieru| Contează să fii aproape de oameni, e important să investești în sănătate, în educație, și în intrastuctura rutieră, dar e nevoie să investești și în cultura. Cel mai important lucru a fost că la acest eveniment au venit actorii din filme, ambasadoarea Irina Margareta Nistor și Ileana Popovici.

Stere Gulea| Mi-a părut rău că nu am reușit să ajung la Moinești. Cu ultimul film, Moromeții 2, am avut ocazia să umblu mult prin România și am fost extrem de impresionat de dorința spectatorilor pentru filmul românesc. Aici la Iași datorită lui Andrei și echipei lui. Voi ați știut nu numai să ne atrageți pe noi în fața spectatorilor. Marele vostru merit este continuitatea.

Vlad Ivanov| Este o seară a sufletelor. M-a emoționat foarte mult povestea Corinei și aș vrea să-ți spun, Corina, că la Botoșani, un tânăr adolescent avea fereastra deschisă exact din aceeași dorință de privi lumea altfel și de a vedea de fapt, lumea sufletului. Asta ați reușit voi, cu toată echipa! Voi spuneți că ați marcat Centenarul Marii Uniri, dar de fapt, acest proiect a fost o mare unire a sufletelor!

Paula Geangalău| Mă emoționează să vorbesc după atâtea personalități. Vă mulțumesc că ați reușit să puneți Piatra Neamț pe harta proiectului vostru și sunt onorată.

Adrian Păduraru| Am emoție de fiecare dată când vin la Iași. Cred că o caravană care merge și în locurile mici are însemnătatea unei datorii care este aproape de a fi îndeplinită.

Ioana Pavelescu| Nu am fost niciodată până atunci la Nisiporeni, și a fost un moment extraordinar pentru că eu am pupat Pământul.

Vlad Rădescu| N-am simțit nici o clipă un șablon, un limbaj de lemn, iar asta e o probă că aceste lucruri sunt adevărate, că ați simțit centenarul exact așa cum ați exprimat aici.

Georgiana Gămălie| Proiectul acesta foarte important și pentru România și pentru români! Ne bucurăm că acolo pe un perete a fost proiectat un film românesc și suntem mândri că ați pus Feldioara pe harta evenimentului dumneavoastră.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES
PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român, Ateneul Național din Iași

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com