24 ianuarie| Aniversare Dorel Vișan la Cluj| Lansare de carte – Cine-i păzește pe paznici?

Centenarul Filmului Românesc îl aniversează, în 2020, pe actorul Dorel Vișan.

Evenimentul aniversar va avea loc pe 24 ianuarie la Cluj-Napoca și include lansarea cărții „Cine-i păzește pe paznici?”, publicată la Editura Școala Ardeleană în 2019.

Lansarea va avea loc de Ziua Unirii Principatelor Române, la ora 14:00, în incinta Centrului de Cultură Urbană Cluj-Napoca – Casino. Cartea va fi prezentată de Diana Câmpan și Vasile George Dâncu.
De asemenea, lansarea va fi urmată de un recital de poezie și autografe.

Eveniment organizat de Asociația ARTIS și Editura Şcoala Ardeleană.
Cu sprijinul: Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, Centenarul Filmului Românesc

Partener: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
După lansarea cărții, de la ora 18:00, ziua aniversară dedicată lui Dorel Vișan va continua la Cinema Florin Piersic, cu proiecția filmului Iacob. Actorul va fi prezentat de Irina-Margareta Nistor.

DESPRE CARTE & AUTOR
„Cine-i păzește pe paznici?”, de Dorel Vișan, Editura Școala Ardeleană, 2019, ediţia a II‑a, revăzută şi adăugită.
“Eu cred că şi Carpaţii noştri plâng uneori, iar tu, frate şi mare actor Dorel Vişan, eşti lacrima lor.” (Grigore Vieru)
* * *
“Dacă este să fim onești, maestrul Dorel Vișan trece mult dincolo de granițele actoriei și ale teatrului, în general, devenind o sumă: construcția interioară a omului de cultură include o impresionantă paletă, de la literatură, estetică și teoria artei, până la filosofia culturii, teoria și istoria mentalităților, sociologie culturală și religie. Dorel Vișan își construiește identitatea din biblioteci fundamentale, așezate undeva la rădăcina conștiinței de sine. În răstimpuri, din fericire, dintr-un soi de altruism cultural necosmetizat, oferă surprize ce țin de exteriorizarea cea mai elegantă cu putință, mărturisirile primind contur de poezie (de la cea psalmică la cea confesivă) sau de estetică și memorialistică. De această dată maestrul Dorel Vișan își descifrează palierele cele mai intime ale gândirii, luând atitudine analitică față de preajmă, pur și simplu.

Eseurile, tabletele și articolele din acest volum întocmesc imaginea unui scriitor fără șabloane, fugit din orice carnaval al lumii, asumându-și responsabilitatea civică, demascându-și deopotrivă stările de grație și marile întâlniri ființiale, dar și rupturile grave dintre palierele-kitsch ale societății actuale și profunzimea intelectului și afectului său, construite pe tiparele cele mai sincere ale rusticului. În fond, vorbim de o carte despre recuperarea unor valori pe care numai din prea mare grabă omul le poate face tăinuite, însă nu le poate altera. Dorel Vișan propune un cod de relectură a vieții pe care îl consideră potrivit sieși: simțuri la pândă, infinit umor iertător („Numai iertarea ne redă […] libertatea”) și o neostoită stare ludică, vocația înțelepciunii, ironie șăgalnică, mirajul confesiv și, peste toate, bucuria de a sta, om și viață, în mâinile cititorului.” (Diana Câmpan)

Partener de ospitalitate: Hotel Platinia
Despre noi: www.100filme.ro
Pagina de facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com