Dorel Vișan a fost aplaudat minute în șir la Cluj-Napoca, unde a fost aniversat pentru cariera în film

Actorul a primit două distincții și a acordat nenumărate autografe, la întâlniri cu publicul

Ziua de 24 ianuarie i-a fost dedicată actorului Dorel Vișan, prin intermediul unor evenimente speciale marca Centenarul Filmului Românesc.

Evenimentul de aniversare și reverență a avut loc la Cluj-Napoca și a cuprins lansarea cărții Cine-i păzește pe paznici? și Gala Aniversară cu proiecția filmului Iacob. Proiecția filmului a adunat cinefili și fani din Cluj, precum și invitați speciali.

Primăria Muncipiului Cluj-Napoca i-a oferit actorului o distincție specială, pe scena Cinematografului “Florin Piersic”. „Sunt extrem de onorat că putem fi gazda acestui important eveniment din cadrul Centenarului Filmului Românesc, pe de o parte, iar pe de altă parte, că avem ocazia să-l sărbătorim împreună pe inegalabilul actor, artist, Dorel Vișan”, a spus dl Dan Tarcea, Viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca.

Irina-Margareta Nistor a citit laudatio și a dat citire unui articol semnat de regretatul Ion Parhon, în anul apariției pe ecrane a peliculei și i-a acordat actorului distincția Centenarului Filmului Românesc.
„M-am bucurat toate lunile astea, pentru că punem la cale de ceva vreme această întâlnire, că am să ajung aici cu domnul Dorel Vișan. Am niște emoții îngrozitoare pentru că mi-e o frică cumplită de el”, a spus Irina-Margareta Nistor.

„Aștept să citesc la radio din cartea domnului Vișan, săptămâna viitoare, ca să-i îndemn și pe alții să o cumpere și să o citească din scoarță în scoarță pentru că, realmente, sunt lucruri de un anumit tip de rafinament și de tandrețe totodată”, a completat Irina-Margareta Nistor, înainte de proiecția filmului Iacob.
Dorel Vișan și-a amintit, emoționat, de locurile natale din Cluj, dar și de rolul din Iacob, povestind spectatorilor.

„Am rămas legat de Cluj, pentru că aici m-am format, aici îmi e familia, dar de multe ori sunt mai prezent prin Iași, la Pitești și la Vânători Neamț, decât la Cluj. Fiind astăzi Ziua Unirii, ar fi trebuit să ne unim mai mult în folosul tuturor!”, a spus Dorel Vișan.

„Mă bucur de două lucruri: o dată pentru că sunt cu dumneavoastră și pentru că acești minunați băieți de la Iași, din cadrul Centenarului Filmului Românesc, au organizat această întâlnire și a doua oară pentru că, din nou, sala aceasta a primit destul de mulți spectatori pentru un film făcut acum 32 de ani, pentru care am fost nominalizat lângă doi mari artiști ai lumii, Max von Sydow şi Klaus Maria Brandauer”, a completat Dorel Vișan.

„Pentru film s-a făcut un caiet de sală și m-au rugat să scriu un articol și am scris un articol care s-a numit «Eu sunt Iacob», nu în sensul că eu, ca actor, îl interpretez, ci că eu sunt Iacob, pentru că într-adevăr, acest personal reprezintă, într-un fel, românul care moarte singur. În fiecare zi murim singuri și ne îngropăm și țara. Ideea de a se juca filmul aici, nu a fost chiar a mea, ci a unei prietene de la Iași”, a încheiat actorul.
Evenimentele aniversare de la Cluj-Napoca au adunat în jur de 1.000 de spectatori.

***
Centenarul Filmului Românesc continuă și în 2020, prin evenimente dedicate valorilor cinematografiei românești. Ca o reverență pentru ceea ce contează în istoria noastră cinematografică, Caravana #100filme va aduce în fața publicului personalități și filme de referință, alături de consultantul cinematografic al proiectului, Irina-Margareta Nistor.
Un eveniment inițiat de Asociația ARTIS, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Muncipiului Cluj-Napoca, în cadrul manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie.
Partener de ospitalitate: Hotel Platinia
Răsfățați de: Restaurantul BRICK’S
Organizat de: Asociația ARTIS

Copyright © 2018-2019 Centenarul Filmului Românesc | Design and Layout by Marius Asiminei | Development by 3idei.com