100

orașefilmeinvitați

Episodul 11

soroca

MIERCURI 16 MAI 2018

ORA 15 | SOROCA

PALATUL DE CULTURĂ

PROIECTIA FILMULUI "BLESTEMUL AIRICIULUI" ÎN REGIA LUI DUMITRU BUDRALA

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

BLESTEMUL ARICIULUI (2004)

Regizor: Dumitru Budrala
Durată: 93 minute
Gen: Documentar
Rating: Audiență generală
Distribuție: Gheorghe Furdui, Ion Furdui, Turica Grozav, Leana Muntean, Genica Cârneală, Miciu Cârneală

Urmărind, pe parcursul unui an, viața de zi cu zi a unei familii de rromi care trăiește într-o sărăcie extremă, filmul prezintă realitatea celor care încearcă să supraviețuiască din lucruri mărunte. Vând mături și coșuri pentru bani sau mâncare, fug de munca la câmp și îi privesc cu jind pe cei care au făcut averi prin escrocherii. Credincioși, suferind și îndurând un trai absurd, fac față tuturor greutăților cu umor, fiind chiar admirați pentru modul lor natural de a se comporta în comunitate.

Premii

Premiul pentru Cel mai bun documentar, Festivalul Internațional Docoepolis, Barcelona, 2005
Prezentat în cadrul Festivalului Balkan Blackboxdoc, Berlin și în Maribor, Slovenia la DokMa, 2005
Premiul special al juriului, Belgrad 2005

SOROCA


Începând cu domnia lui Ștefan cel Mare și timp de mai multe secole, Soroca a fost centrul administrativo-militar al ținutului cu același nume. Timp de sute de ani, orașul a fost centrul comercial, meșteșugăresc și agricol al Principatului Moldova.
Însemnătatea oraşului şi a cetăţii, după cum zice scrierea lui Dimitrie Cantemir, a crescut după pierderea Tighinei în 1538. Cetatea Soroca a rămas, încă de atunci, cea mai puternică fortăreaţă împotriva polonezilor, dar și a tătarilor. Letopisețele consemnează numeroasele mișcări militare care aveau loc sub zidurile cetăţii. Pe la Soroca obişnuiau să treacă cazacii, care prădau Moldova, dar şi armata otomană care ducea războaie cu Polonia.
În anul 1601, Soroca a fost atacată de cazaci, iar locuitorii tîrgului au fost măcelăriţi. În 1651 polonezii au ocupat tîrgul şi cetatea, fiind alungaţi abia în 1653 de cazacii lui Timuş Hmielniţchi. În epoca modernă, Soroca s-a extins și a devenit centru cultural și raion. În anul 1986, localității i s-a atribuit statut de oraş istoric, în vederea protejării patrimoniului său.