100

orașefilmeinvitați

Episodul 12

EDINEȚ

JOI 17 MAI 2018

ORA 13 | EDINEȚ

CASA DE CULTURĂ

PROIECTIA FILMULUI "NUNTĂ MUTĂ" ÎN REGIA LUI HORAȚIU MĂLĂIELE

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

NUNTĂ MUTĂ (2008)

Regizor: Horațiu Mălăele
Durată: 84 minute
Gen: Comedie, Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, Șerban Pavlu, Valentin Teodosiu, Dan Condurache, George Mihăiță

Filmul descoperă o lume entuziastă, luminoasă, gureșă, strânsă în jurul cârciumii, al grânarului sau în tindă, care adună, ca într-un snop, aproape toate numele mari din filmul și teatrul din România.

Explozia de energie, excelent surprinsă pe peliculă de Vivi Dragan Vasile, este gâtuită de doliul impus de ruși, așa că sătenii, energizați de cheltuiala care a strâns în curtea Marei munți de mâncare, decid să continue nunta înauntru, nemaiscoțând, cel puțin o vreme, nici un sunet.

Avem de-a face cu un film plin de umor si replici bune, dar în egală masură plin de dramatism.

Premii

Cel mai bun machiaj și Cea mai bună coafură, Gopo, 2009

EDINEȚ

Pentru prima oară, documental, localitatea Edineţ (Veadinţi) este amintită la 15 iulie 143, în gramota lui Alexandru cel Bun, conform căreia pământul dintre râurile Ciugur, Racovăţ şi Prut era distribuit vornicului Ivan Cupcici pentru punerea temeliilor satelor.

În 1870, în Edineţ este construită biserica de piatră a Sfîntului Vasile și este deschisă prima fabrică de lumânări. O dată pe săptămână au loc iarmaroace mari, unde se vând câte 300 − 500 capete de bovine, 100−150 de ovine.

În 1876, la Edineţ au fost deschise primele două şcoli: una pentru băieţi şi alta pentru fete, iar zece ani mai târziu şi-a început activitatea primul punct medical staţionar. În anii treizeci au început să funcţioneze poşta, telegraful şi staţia de telefon. La 11 noiembrie 1940, Edineţul devine centru raional.

Treptat, Edineţul devine unul dintre cele mai importante centre economice din partea de nord a Moldovei. O trăsătură distinctă a raionului e multinaţionalitatea populaţiei: aici convieţuiesc moldoveni, ucraineni, ruşi, printre care mulți sunt lipoveni – credincioşi de rit vechi, precum evrei, polonezi, etc.