100

orașefilmeinvitați

Episodul 13

ȚAul

VINERI 18 MAI 2018

ORA 13 | ȚAUL

CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN HORTICULTURĂ ȘI TEHNOLOGII AGRICOLE

PROIECTIA FILMULUI "EU CÂND VREAU SĂ FLUIER, FLUIER" ÎN REGIA LUI FLORIN ȘERBAN

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Eu când vreau să fluier, fluier (2010)

Regizor: Florin Șerban
Durată: 94 minute
Gen: Dramă, Thriller
Rating: Nerecomandat sub 15 ani
Distribuție: Ada Condeescu, Geroge Piștereanu, Mihai Constantin, Clara Voda, Papan Chilibar, Marian Bratu

Eu când vreau să fluier, fluier este un film care te ține în tensiune. Silviu, interpretat excelent de actorul debutant George Piștereanu, este un tânăr deținut de 18 ani care mai are să petreacă doar cinci zile în pușcărie. Pe parcursul acestor zile, care par să țină o veșnicie, în viața tânărului se produc schimbări care îl pun în fața unor alegeri dramatice. Riscă să fie despărțit de fratele său și se confruntă cu prima dragoste adevărată. În acest context, acțiunile lui Silviu se arcuiesc spre sublim, spre sacrifiul de sine.

Premii:

Trofeul Aflred Bauer și Ursul de Argint, la Festivalul de Film de la Berlin, 2010
Premiul Zilelor Filmului Românesc, TIFF, 2010
10 premii Gopo, printre care Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, 2011

ȚAUL

Satul este situat în partea de sud a raionului Dondușeni, la o distanță de 6 km de centrul raional și aproximativ 200 km de la Chișinău.

Țaul a fost prima data atestat în anul 1451 sub numele de Albotești. Inițial, vatra satului s-a aflat la 2 km vest de locul actual al satului. În secolul al XVII-lea, satul Albotești a fost atacat de turci și ars, iar locuitorii rămași, conduși de un oarecare Țăulean, au fondat o nouă localitate pe locul ei de azi. Prima atestare documentară datează din anul 1772, când satul este pomenit sub numele de Gorodici. În secolul următor, satul este atestat ca Borodici - un mic târg.

În perioada 1918-1940, cât se afla în componența Regatului România, satul s-a numit Țau. După al doilea război mondial, satul a primit denumirea actuală. Cea mai mare dezvoltare satul a cunoscut-o în anii 1960-1970.

În Țaul se află cel mai mare parc dendrologic din Republica Moldova și unul dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Este protejat de stat, fiind un monument de arhitectură peisagistică.