100

orașefilmeinvitați

Episodul 17

ROMAN

VINERI 25 MAI 2018

ORA 16 | ROMAN

SALA DE FESTIVITĂȚI A PRIMĂRIEI

PROIECTIA FILMULUI "AUTOBIOGRAFIA LUI NICOLAE CEAUȘESCU" ÎN REGIA LUI ANDREI UJICĂ

Daniel Șandru

Politolog
Politologul Daniel Șandru a absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași precum și un program de Studii Aprofundate în Filosofie Politică. A fost bursier postdoctoral al Academiei Române și a urmat stagii de cercetare la Universität Konstanz, Germania (2010, 2012) și la ...

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)

Regie: Andrei Ujică
Durată: 180 minute
Gen: Documentar
Rating: Audiență generală

Andrei Ujică a urmărit o formulă de documentar-eseu cu totul aparte: în majoritatea lor covârşitoare, filmul este constituit din imagini oficiale, cadre sau frânturi de sunet surprinse în timpul pregătirii diverselor filmări oficiale. Actul de creație al acestui film a fost o muncă de selectare din tonele de peliculă şi bandă magnetică acele imagini care ar ști să exprime cel mai puternic şi esenţializat profilul reflexiv al lui Ceauşescu pe care regizorul, ca artist al imaginii, încerca să-l surprindă. Experienţa vizionării acestui film se distinge prin valenţe catharctice multiple, de la declanşarea unor obligatorii procese de conştiinţă, până la exorcizarea sumedeniei de traume lăsate în sufletele milioanelor de victime.

Premii:

Cel mai bun film documentar și Cel mai bun montaj, Gopo, 2011

ROMAN

Situat în inima Moldovei, Romanul, fost târg, reşedinţă a Ţării de Jos a Moldovei, reşedinţă de judeţ, actualmente municipiu. Atrage prin obiectivele turistice şi monumente dar şi prin posibilităţile de agrement. Ţinutul Romanului reprezintă o adevărată comoară de relicve istorice care dovedesc importanţa acestui centru al Moldovei, vestigii din diferite timpuri, atestând existenţa de milenii a unor aşezări în zonă încă din Epoca Bronzului.

Oraşul Roman este unul din puţinele oraşe din Moldova care se poate mândri cu existenţa a două cetăţi: Cetatea Muşatinilor, cea mai sudică fortificaţie moldovenească de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi Cetatea Nouă a Romanului construită de Ştefan cel Mare (domn al Moldovei în perioada 1457–1504) la locul de confluenţă a râurilor Moldova şi Siret.

În 1834 oraşul devine capitala judeţului Roman. În anul 1845, Romanul figura printre primele 5 oraşe importante ale Moldovei. Unirea Principatelor Române a imprimat oraşului o activitate febrilă, Romanul fiind un puternic centru unionist. Oraşul şi judeţul Roman au adus o contribuţie însemnată la războiul pentru independenţă din 1877 – 1878.