100

orașefilmeinvitați

Episodul 19

ONEȘTI

DUMINICĂ 27 MAI 2018

ORA 18 | ONEȘTI

CINEMA CAPITOL

PROIECTIA FILMULUI "SUNT O BABĂ COMUNISTĂ" ÎN REGIA LUI STERE GULEA

Stere Gulea

regizor
Născut în Constanța, într-o familie de aromâni, regizorul Stere Gulea este absolvent al Institutului Pedagogic şi al Facultătații de Filologie din Constanța și al secției de teorie Teatrologie-Filmologie din cadrul IATC București.
În perioada 1970-2009, regizorul a realizat 10 filme ...

Sunt o babă comunistă (2013)

Regizor: Stere Gulea
Durată: 94 minute
Gen: Comedie, Dramă
Rating: Acordul părinților pentru copii sub 12 ani
Distribuție: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Andreea Vasile, Șerban Pavlu, Alexandru Potocean, Valeria Seciu, Tania Popa, Anca Sigartău

Filmul bazat pe romanul omonim al lui Dan Lungu, Sunt o babă comunistă, istorisește povestea unei generații care, odată trecută de anii ‘89, încearcă să se adapteze schimbărilor sociale, culturale și politice. Personajele centrale din film par depășite de evenimentele prezentului. Un cuplu de pensionari, trăind într-un oraș sărăcăcios din provincie, deapănă melancolia unor vremuri apuse.

Eroina și baba comunistă, Emilia, interpretată magistral de Luminița Gheorghiu, personifică imaginea unei societăți care, indiferent de motorul politic care o pune în mișcare, are un singur scop - supraviețuirea.

Premii:

3 nominalizări la Gopo, 2014

ONEȘTI

Satul Oneşti a fost menţionat documentar pentru prima dată la 14 decembrie 1458, în perioada domniei lui Ştefan cel Mare. Numele său se trage de la „Seliştea lui Oană la Trotuş”. Oraşul modern a luat naştere pe vatra vechiului sat în 1952, atunci când, prin decizia Consiliului de Miniştri, a fost dispusă construirea Grupului Industrial Borzeşti şi a oraşului muncitoresc aferent Oneşti. Ca urmare a acestei decizii, s-au înfiinţat primele colonii şi a început construcţia primelor blocuri.

Între 1952-1960, se construiesc cartierele Caşin şi Tineretului, iar în 1956, comuna Oneşti primeşte statutul de oraş. Din martie 1965 oraşul se numeşte Gheorghe Gheorghiu-Dej (după numele liderului comunist), iar din 1990, după revoluţia anticomunistă, revine la vechea denumire.

Orașul Onești este denumit și Orașul Industriei Românești.