100

orașefilmeinvitați

Episodul 22

UnGHENI

DUMINICA 3 IUNIE 2018

ORA 14 | UNGHENI

PALATUL CULTURII

PROIECTIA FILMULUI "BACALAUREAT" ÎN REGIA LUI CRISTIAN MUNGIU

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Bacalaureat (2016)

Regizor: Cristian Mungiu
Durata: 128 minute
Genul: Dramă
Audiență: Acordul părinților pentru copii sub 12 ani
Distribuție: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Adrian Văncică, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Lucian Ifrim, Valeriu Andriuță, Gheroghe Ifrim

Romeo Aldea e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia.
Cu o zi înaintea primei teze scrise, un incident pune în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.


Premii:

Festivalul de Film de la Cannes, Premiul pentru regie, 2016 - Cristian Mungiu
Festivalul de Film de la Chicago, Silver plaque Cel mai bun scenariu, 2016 - Cristian Mungiu
Festivalul de Film de la Chicago, Silver Hugo pentru Cel mai bun actor, 2016 - Adrian Titieni

UNGHENI

Oraşul Ungheni este una dintre cele mai vechi localităţi din Republica Moldova. Prima sa atestare documentară datează din 20 august 1462, într-un hrisov de la domnitorul Ştefan cel Mare.

Cum Providenţa l-a aşezat la răscrucea marilor căi de comunicaţie şi, mai important, între două mari centre economice: Iaşi şi Chişinău, soarta micului sătuc a fost mereu pecetluită de mari posibilităţi de dezvoltare. În 1875 localitatea era cel mai important punct vamal la hotarul de apus al Imperiului Rus.

În 1990, la Ungheni a fost întins podul de flori, acțiune care a însuflețit basarabenii pentru mișcarea de eliberare și de trecere la valorile neamului românesc. Pe podul de la Ungheni, pentru câteva ore, Basarabia, într-un an de restriște, a putut să se întoarcă acasă.