100

orașefilmeinvitați

Episodul 23

Brașov

VINERI 20 IULIE 2018

ORA 19 | BRAȘOV

CENTRUL CULTURAL REDUTA

PROIECTIE SPECIALĂ LA 50 DE ANI DE LA PREMIERA FILMULUI "COLUMNA" ÎN REGIA LUI MIRCEA DRĂGAN

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Columna (1968)

Rgizor: Mircea Drăgan
Durată: 134 minute
Gen: Dramă, Istoric
Rating: Audiență generală
Distribuție: Richard Johnson, Geroge Dinică, Mircea Albulescu, Antonella Lualdi, Florin Piersic, Cheorghe Cozorici, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Ștefan Ciubotărașu

Acțiunea filmului are loc în anii 106-111 d.Hr., adică în timpul celui de-al doilea război daco-roman și după transformarea Daciei în provincie romană. Filmul evocă momentele colonizării Daciei de către romani, fiind structurat în două părți distincte: războiul și pacea.

Columna este unul dintre filmele istorice româneşti de o impecabilă reușită. Unele secvenţe transmit emoţie patriotică, peisajele prezentate sunt de o mare frumuseţe plastică, iar interpretările actorilor principali sunt memorabile. Dramă istorică vie a genezei unui popor nou, Columna se remarcă prin festivismul decent al marelui moment istoric, evidențierea sentimentelor „de neputință, de umilință și de frustrare ale unui popor mic, condamnat la supunere” şi prin proiectarea personajelor la scară normală.

BRAȘOV

Atestat pentru prima dată în anul 1235 sub denumirea de Corona, orașul era una dintre cele mai puternice cetăți din Voievodatul Transilvaniei. Aceasta avea ziduri înalte și groase de apărare și era înconjurată de o rețea de șanțuri cu apă menite să reziste pericolelor de invazie.

În 1600 Mihai Viteazu a organizat la Brașov Dieta Transilvaniei, recunoscând drepturile locuitorilor din, pe atunci, Țara Bârsei. În 1688, când armata austriacă a cucerit Transilvania, Brașovul a fost ultimul bastion rămas in picioare. Anul 1689 a marcat cea mai dură perioadă istoria Brașovului. Pe 21 aprilie, un mare incendiu a distrus majoritatea orașului nimicind și cea mai mare parte a populației. Majoritatea caselor au fost distruse iar biserica Sfanta Maria, înnegrită de fum, a devenit Biserica Neagră, cel mai atractiv punct turistic al orașului.

În 1838, George Barițiu a editat primele publicații din Brașov: Gazeta de Transilvania și Foaie pentru minte, inimă si literatură. A fost gândită și o revistă de critică literară care promova scriitorii si poeții români din Transilvania.

În perioada ce a urmat Primului Razboi Mondial, Brașovul a devenit un centru economic puternic în Europa, dar orașul a fost parțial distrus în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Totuși a fost rapid reconstruit reconstruit, iar cladirile istorice restaurate.