100

orașefilmeinvitați

Episodul 24

Sinaia

SÂMBĂTĂ 21 IULIE 2018

ORA 19 | SINAIA

CENTRUL CULTURAL CARMEN SYLVA

PROIECTIA FILMULUI "AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 1" ÎN REGIA LUI CRISTIAN MUNGIU

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

amintiri din epoca de aur 1 (2009)

Regizori: Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu
Scenariu: Cristian Mungiu
Durată: 75 minute
Gen: Istoric, Dramă
Audiență: Audienta Generala
Distribuție: Alexandru Papadopol, Diana Cavallioti, Vlad Ivanov, Adrian Văncică, Alexandru Potocean, Madalina Ghitescu, Costel Caşcaval Costel Caşcaval, Tania Popa, Ion Săpdaru, Gabriel Spahiu, Teodor Corban, Emanuel Pârvu

Compus din patru scurtmetraje care prezintă legendele oamenilor din perioada comunistă, filmul lui Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de Aur 1 surprinde viața de zi cu zi a României socialiste. Fotograful oficial ȋncalcă ideologia, milițianul lacom taie un porc ȋn toiul nopții, activistul de partid vrea să-i ȋnvețe pe toți localnicii carte, iar venirea activistului ȋn inspecție impune aducerea oilor dintr-un alt sat. Umorul tipic est-european este combinat cu ironia amară a crizei economice din anii '80.

SINAIA

Impresionat de peisajul piscurilor semeţe, îmbrăcate în mantia verde a nesfârşitelor păduri, la poalele cărora cărora curg repezi undele Prahovei, suveranul României, Principele Carol, avea să revină aici în fiecare vară, iar în anul 1871 avea să cumpere, de la Eforia Spitalelor Civile, o parcelă de 1.000 de hectare din Moşia Furnica, teren pe care, la 10 august 1875, a fost pusă piatra de temelie a Castelului Peleş.

Astfel, istoria orașului Sinaia se leagă de minunatul castel Peleș. În vecinătatea Peleșului, la sfârșitul secolului XIX și începutul celui de-al XX-lea au început să apară vilele celor mai de seamă personalități ale României. La 1900, Sinaia era cel mai căutat oraș din țară. Aici, după 10 mai și până se deschidea Parlamentul în noiembrie, lângă familia regală venea toată aristocrația vremii și orașul de la poalele Bucegilor devenea un mic Versailles românesc.