100

orașefilmeinvitați

Episodul 25

râșnov

DUMINICĂ 22 IULIE 2018

ORA 21 | RÂȘNOV

GRĂDINA CETAȚII RAȘNOV

PROIECTIE SPECIALĂ LA 50 DE ANI DE LA PREMIERA FILMULUI "RECONSTITUIREA" ÎN REGIA LUI LUCIAN PINTILIE

INVITAȚI SPECIALI: ILEANA POPOVICI, VLADIMIR GAITAN, GEORGE MIHAIȚĂ

Ileana Popovici

Consultant cinematografic
Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului și a televiziunii. Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București. A apărut în filme precum Reconstituirea, Zile fierbinți, Pentru patrie, Filip cel bun, Accident, 100 de lei, Neînfricații ...

George Mihăiță

Actor
Îndrăgitul actor George Mihăiță a absolvit Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică din București, în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu. Primul rol în cinematografie, pe care l-a interpretat încă în timpul studenției în filmul Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, i-a deschis drumul în lumea acotoriei, unde ...

Vladimir Găitan

Actor
Vladimir Găitan a debutat în cinematografie pe vremea când încă era student al Institutului de Teatru și Artă Cinematografică. Primul rol a fost consacrat de filmul Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie. De atunci a continuat să intre magistral în pielea zecilor de personaje interpretate în cei peste patruzeci de ani de carieră ...

Reconstituirea (1968)

Regizor: Lucian Pintilie
Durată: 100 minute
Gen: Comedie, Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Vladimir Găitan, Ileana Popovici, George Mihăiță, Ștefan Moisescu, George Constantin, Ernest Maftei, Ion Rădulescu, Emil Botta

Reconstituirea este un film absurd-kafkian, despre o societate grotescă, în care întreaga existenţă a oamenilor este supusă arbitrariului autorităţilor. Catalogat drept anti-comunist, filmul a fost interzis imediat după apariție, dar a reapărut pe marele ecrane pentru că s-a afirmat ca o bijuterie cinematografică.

Reconstituirea este un film de artă curată, cu accentul pus pe tragedia individuală a personajelor. O reconstituire a unui fapt antisocial se transformă într-o realitate tragică, faţă de care toate personajele (cu o singură excepţie) se dovedesc indiferente. Filmul trebuia să incrimineze un comportament huliganic, dar şi-a depăşit condiţia şi a devenit o operă despre caracterul animalic al oamenilor, care îi calcă cu indiferenţă în picioare pe semenii lor.

Pelicula a fost aleasă drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film.

RÂȘNOV

Râșnovul este o așezare străveche. Primele documente care amintesc de „Cumidava”, castrul roman de pe teritoriul orașului, datează din epoca dacică. Așadar, istoria acestui oraș începe cu aproximativ 2000 de ani în urmă, atunci când pe teritoriul localității trăiau Dacii cumidavenși. Totuși, pentru prima dată, Rașnovul apare în documente în anul 1331. Marca cea mai cunoscută a orașului o reprezintă Cetatea Râșnovului, monument istoric cu un imens potențial turistic și cultural.

Pentru a se apăra împotriva invaziilor viitoare şi împotriva încălcărilor nobililor feudali, locuitorii Râşnovului au ridicat pe vârful unui deal din apropiere o cetate de refugiu şi apărare. Ea nu are un stil arhitectonic consacrat, cel mai important criteriu a fost ca cetatea să fie cât mai greu de cucerit. Tocmai de aceea a fost construită din piatră şi cărămidă pe un deal stâncos din apropierea oraşului.

Abia în 1950 Râșnovul primește statut de oraș. Atrăgător pentru turiști, acest loc rămâne un important punct de reper atunci când vorbim de importanța de a conserva istoria.