100

orașefilmeinvitați

Episodul 3

Călărasi

DUMINICĂ, 28 APRILIE

ORA 17.30 | CĂLĂRAȘI

CASA DE CULTURĂ

DIFUZAREA PELICULEI AFACEREA EST, REGIA IGOR COBILEANSKI

INVITAȚI: Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinema. Ileana Popovici, invitat special, Daniel Busuioc, actor

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Daniel Busuioc

Actor
Actorul Daniel Busuioc este directorul artistic al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Și-a format o carieră în lumea teatrului și a filmului, prin rolurile sale de comedie și dramă în cei 25 de ani de activitate. Poate fi văzut în cel mai recent film al lui Igor Cobileanski, Afacerea Est, a cărui premieră a fost în octombrie 2016.

Afacerea Est (2016)

Regizor: Igor Cobileanski
Durată: 87 minute
Gen: Comedie, Dramă
Audiență: Acordul părinților pentru copii sub 12 ani
Distribuție: Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Anne Marie Chertic, Daniel Busuioc, Valeriu Andriuță, Sergiu Costache, Cătălin Cucu.

Când oportunistul și intelectualul se întâlnesc, fac echipă în afaceri. Aceasta este povestea a doi moldoveni care pornesc o aventură pentru a-și îndeplini țelurile. Vânzarea unui vagon de potcoave îi aduce în ipostaza de parteneri de afaceri pe Marian și Petro. În ciuda obstacolelor pe care le întâmpină, cei doi speră că inițiativa lor îi va face bogați.

Premii:
Premiul pentru Cel mai bun scenariu, Tallinn Black Nights International Film Festival, 2016 - Igor Cobileanski
Premiul pentru Cei mai buni actori, Tallinn Black Nights International Film Festival,2016 - Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu

CĂLĂRASI

Etimologia toponimului Călărași: Călărași - soldat din cavalerie, cavalerist. Călărașii constituiau unul dintre elementele principale ale vechii armate moldovenești. Ei se recrutau din boieri și din slujitorime, aceasta din urmă făcând parte din clasa răzeșilor, cărora domnitorul le acordase anumite privilegii, pentru ca să slujească în armată fără leafă. Acest fenomen posibil că a fost legat de unele particularități ale dezvoltării relațiilor agrare în Moldova, reorganizarea sistemului de proprietate de pământ în secolul XVI și apariția unor categorii de proprietari de pământ răzeș în viața cărora relațiile de rudenie aveau o mare importanță. În Moldova călărașii asigurau paza hotarului contra tătarilor și altor invadatori. Tot ei erau însărcinați să ducă corespondența la domn și de la domn.

Încă de la formarea statului medieval moldovenesc, teritoriul actualului raion Călărași ținea de ținutului Orhei – Lăpușna aceasta o demostrează recensămîntul din 1772-1774 unde găsim că exista ocolul Fața Bîcului.

După divizarea ținutului Orhei - Lăpușna în două județe separate, o parte din localități au a trecut în județul Orhei iar altă parte în județul Lăpușna.

La 21 aprilie 1873 la Călărași vine primul tren. De atunci orașul începe a exporta în cantități mari fructe proaspete și uscate, precum și nuci în orașele mari ale Rusiei. Având școală parohială din 1864, în 1873 la Tuzora sau Călărași apăru o școală populară de alfabetizare, în 1881 aici instruiau copiii învățătorul Ion Oprea și preotul Gheorghe Cerchez. Între timp se deschise un spital cu 10 paturi și o poștă. În 1884 Tuzara-târg întrunea 288 de case, Călărași-sat – 447 de ogrăzi.

În august 1940 localitatea Călărași este declarată oficial oraș, iar din noiembrie a devenit centru raional. În anii celui de-al doilea război mondial orașul Călărași a fost aproape în întregime distrus.