100

orașefilmeinvitați

Vaslui

DUMINICĂ 12 AUGUST 2018

ORA 18:00 | VASLUI - ZILELE CULTURALE

CASA DE CULTURA A SINDICATELOR

PROIECTIA FILMULUI "FELIX ȘI OTILIA" ÎN REGIA LUI IULIAN MIHU

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Felix și Otilia (1972)

Regizor: Iulian Mihu
Durată: 135 minute
Gen: Dramă
Audiență: Audieanță Generală
Distribuție: Julieta Szönyi, Sergiu Nicolaescu, Radu Boruzescu, Hermann Chrodower, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Violeta Andrei

După moartea tatălui său, tânărul Felix Sima vine la București pentru a studia la Facultatea de Medicină, el urmând a fi găzduit în casa unchiului său, Costache Giurgiuveanu, care-i devenise tutore. Acolo face cunoștință cu rudele sale îndepărtate, care nu manifestă față de el niciun fel de afecțiune. Singura persoană de care se atașează tânărul student este verișoara sa, Otilia Mărculescu, fiica vitregă a lui moș Costache.

Filmul Felix și Otilia, pornit din „Enigma Otiliei” călinesciană rămâne unul dintre cele mai valoroase creații ale regizorului Iuliu Mihu. Personajele desenate de interpreții aleși de regizor au știut să transmită savoarea unui secol sofisticat.

Premii:

Premio de selezione la Festivalul Internațional de Film la Veneția - 1972
Premiul de Excelență pentru sistemul „Graphis color” la concursul UNIATEC, Salerno - 1974

VASLUI

Aşezarea centrală a Vasluiului, în inima ţării româneşti a Moldovei, a făcut din această zonă locul unor puternice bătălii pentru apărarea independenţei patriei. Astfel, la 1450, în pădurile Crasnei, la circa 15 km sud de Vaslui, oştile moldoveneşti conduse de Bogdan al II-lea, alături de care se afla şi fiul acestuia, Ştefan, viitorul domn, au repurtat o frumoasă victorie împotriva oştilor polone invadatoare. Vasluiul este atestat documentar din anul 1423, fiind menţionat prima dată în documentul de cancelarie domnească din vremea lui Alexandru cel Bun. În anul 1470 a devenit reşedinţa domnească a lui Ştefan cel Mare, importanţa sa creşte considerabil din anul 1490, când Ştefan cel Mare îi acorda mari privilegii, reconstruieşte Curtea Domnească şi construieşte în amintirea bătăliei de la Podul Înalt, spre veşnica amintire, o frumoasă biserică. După moartea marelui voievod, oraşul Vaslui decade. Curtea Domnească se ruinează, populaţia luptă pentru păstrarea privilegiilor. Târgul Vasluiului rămâne o aşezare liniştită, peste care au trecut hoardele tătare şi turcii, distrusă şi apoi renăscută. Pentru isotria neamului, Vasluiul este unul dintre cele mai importante puncte de reper.