100

orașefilmeinvitați

Vaslui

MARȚI 14 AUGUST 2018

ORA 18:00 | VASLUI - ZILELE CULTURALE

CASA DE CULTURA A SINDICATELOR

PROIECTIA FILMULUI "A FOST SAU N-A FOST" ÎN REGIA LUI CORNELIU PORUMBOIU

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

A fost sau n-a fost? (2006)

Regizor: Corneliu Porumboiu
Durată: 89 minute
Gen: Comedie, Dramă
Audiență: Audieanță Generală
Distribuție: Teodor Corban, Mircea Andreescu, Ion Sapdaru, Luminița Gheorghiu, Constantin Dita, Coca Bloos, Cătălin Paraschiv, Mirela Cioabă, Lucian Iftime

Un film realizat în stil minimalist, cu mijloace puține, dar care impresionează prin replici spumoase și prin umor dezlănțuit. Actorii principali dovedesc o naturalețe fascinantă și devin amuzanți fără a se forța deloc. Ei se asociază unor evenimente istorice într-un fel care stârnește un râs amar. Astfel, un jurnalist de la un post TV dintr-un oraș de periferie, un pensionar și un profesor ajung să „filozofeze” pe tema Revoluției din 1989. Pe parcurs, se decoperă că cei trei sunt fost comuniști în timpului aceluiași regim; anticomuniști în timpul Revoluției și, în sfârșit, capitaliști în noua ordine socio-politică.

Filmul descoperă personaje tipice societății românești, al căror scop unic era să supraviețuiască schimbărilor și mișcărilor sociale în care erau atrași de vârtejul politic.

Premii:

Camera d’Or și Label Europa Cinema, Cannes, 2006
Goppo pentru Cel mai bun lungmetraj și Cel mai bun scenariu, 2007

VASLUI

Aşezarea centrală a Vasluiului, în inima ţării româneşti a Moldovei, a făcut din această zonă locul unor puternice bătălii pentru apărarea independenţei patriei. Astfel, la 1450, în pădurile Crasnei, la circa 15 km sud de Vaslui, oştile moldoveneşti conduse de Bogdan al II-lea, alături de care se afla şi fiul acestuia, Ştefan, viitorul domn, au repurtat o frumoasă victorie împotriva oştilor polone invadatoare. Vasluiul este atestat documentar din anul 1423, fiind menţionat prima dată în documentul de cancelarie domnească din vremea lui Alexandru cel Bun. În anul 1470 a devenit reşedinţa domnească a lui Ştefan cel Mare, importanţa sa creşte considerabil din anul 1490, când Ştefan cel Mare îi acorda mari privilegii, reconstruieşte Curtea Domnească şi construieşte în amintirea bătăliei de la Podul Înalt, spre veşnica amintire, o frumoasă biserică. După moartea marelui voievod, oraşul Vaslui decade. Curtea Domnească se ruinează, populaţia luptă pentru păstrarea privilegiilor. Târgul Vasluiului rămâne o aşezare liniştită, peste care au trecut hoardele tătare şi turcii, distrusă şi apoi renăscută. Pentru isotria neamului, Vasluiul este unul dintre cele mai importante puncte de reper.