100

orașefilmeinvitați

miclăușeni

VINERI 7 SEPTEMBRIE 2018

ORA 20:30 | BUTEA

CASTELUL STURDZA, MICLĂUȘENI

PROIECTIA FILMULUI "VIȚA NU IARTĂ" ÎN REGIA LUI IULIAN MIHU ȘI MANOLE MARCUS

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

VIAȚA NU IARTĂ (1957)

Regia: Iulian Mihu, Manole Marcus
Durată: 75 minute
Gen: Dramă, Război
Rating: Audiență generală
Distribuție: Emil Botta, Lazăr Vrabie, Dana Comnea, Nicolae Enache Praida, Angela Chiuaru, Mircea Balaban, Nicolae Praida, Vasile Ichim, Romulus Neacsu

Viața nu iartă este filmul de debut al regizorilor Iulian Mihu şi Manole Marcus. Pelicula cinematografică este o ecranizare a povestirilor Moartea tânărului cu termen redus, Întoarcerea tatei din război şi Pe câmpia de sânge a Mărăşeştilor, de Alexandru Sahia. Inspirat din opere literare și din realități imediate, filmul prezintă războiul în toată mizeria lui fizică şi morală, spunând adevăruri dureroase. Un film cețos, care abundă de prim-planuri, gros-planuri și filmări speciale, care constituie un punct de cotitură în istoria cinematografiei românești.

CASTELUL STURDZA | MICLĂUȘENI

Castelul Sturdza de la Miclăușeni nu este numai un important monument istoric de artă gotică, dar și un simbol al forței și al rezistenței. Construit între anii 1880-1904 de către George A. Sturdza şi soţia sa Maria, născută Ghica, castelul are o poveste tumultuoasă, întrucât a rezistat războiului și a fost la un pas de distrugere în urma mai multor incendii. În timpul primului război mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniții ca infirmiere. Între anii 1960-1968, Castelul de la Miclăușeni a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, aici funcționând și școală specială. În pofida năpastelor, edificiul a fost renovat, iar o parte a complexului devenit muzeal a fost adaptat unui sistem hotelier.

Din 2001, de când castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-au făcut ample lucrări de renovare care au avut ca scop conservarea timpului istoric de care aparține monumentul arhitectural, care pare rupt dintr-un film dedicat României Mari. Drept urmare, în anul 2003, regizorul Sergiu Nicolaescu a turnat aici câteva scene din filmul „Orient Express”.