100

orașefilmeinvitați

Episodul 36

Sighișoara

DUMINICĂ 9 SEPTEMBRIE 2018

ORA 19 | SIGHIȘOARA

TURNUL FIERARILOR, SIGHIȘOARA

PROIECTIA FILMULUI "FILIP CEL BUN" ÎN REGIA LUI DAN PIȚA

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

FILIP CEL BUN (1975)

Regizor: Dan Pița
Durată: 91 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Ica Matache, Mircea Diaconu, Vasile Nițulescu, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu Matei, George Constantin, George Mihăiță, Marin Moraru, Ileana Popovici

Prin modul în care a fost conceput filmul, regizorul Dan Piţa a reuşit să depăşească tiparul proletcultist-propagandistic al peliculelor epocii şi a creat o meditaţie neorealistă pe tema căutării de către un tânăr a rostului său în societate. Astfel, în timp ce unii aleg calea cinstită şi demnă a muncii respectabile, alţii aleg drumul ruşinos al învârtelilor, corupţiei şi laşităţii. Acceptarea, la un moment dat, a unui compromis poate determina ratarea întregii vieţi. Este cazul lui Alexandru, tatăl lui Filip, care tăinuieşte o nedreptate la care a asistat cândva. Fiul său, Filip, refuză să facă aceeaşi greșeală, pe care o făcuse tatăl său și face o alegere în favoarea dreptății.


Filmul a fost extrem de bine primit de critică, pentru actualitatea şi sinceritatea lui, sinceritate care impresionează tinerii şi astăzi.

Premii:
Premiile pentru imagine și interpretare feminină (Draga Olteanu), ACIN, 1975
Premiul de interpretare masculină (Mircea Diaconu), Costinești, 1977

SIGHIȘOARA

Sighișoara a fost și rămâne unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei și, totodată, un centru economic de vârf. Localitatea este menționată pentru prima dată în anul 1280, sub numele de Castrum Sex.

Localitatea Sighișoara a primit statutul de oraș în anul 1367 și de atunci a înflorit lent, dar temeinic, păstrându-și cu demnitate vechimea și istoria. Acest loc este faimos, în mare parte, datorită faptului că aici s-a născut voievodul Valahiei, Vlad Țepeș, care a servit drept inspirație pentru personajul Dracula al scriitorului irlandez Bram Stoker. Tatăl voievodului Vlad Țepeș, voievodul Valahiei, Vlad Dracul, a locuit în Sighișoara în perioada 1431–1435, în timp ce se afla în exil. Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431 și și-a petrecut primii ani de viață în burgul din sudul Transilvaniei.

E demn de menționat faptul că faimoasa Cetatea din Sighișoara a rămas neatinsă de intemperiile vremurilor și ale războaielor, fiind și azi cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere.