100

orașefilmeinvitați

Episodul 37

Zalău

SÂMBĂTĂ 15 SEPTEMBRIE 2018

ORA 19 | ZALĂU

CLADIREA TRANSILVANIA

ORA 19 | DIFUZAREA FILMULUI "PENTRU PATRIE" ÎN REGIA LUI SERGIU NICOLAESCU

Ileana Popovici

actriță, om de televiziune, interpretă
Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului și a televiziunii. Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București.

Pentru Patrie (1978)

Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 188 minute
Gen: Istoric, Război
Rating: Audiență generală
Distribuție: Mircea Albulescu, Amza Pellea, Emil Hossu, Ilarion Ciobanu, Costel Băloiu, Iurie Darie, Sergiu Nicolaescu, Adrian Pintea, Draga Olteanu Matei

Realizat cu prilejul aniversării a 100 de ani de la proclamarea independenței României, filmul Pentru patrie urmărește în paralel două acțiuni strâns corelate: deciziile politice și militare din perioada Războiului de Independență și activitatea unui detașament special constituit din soldați moldoveni și olteni pe parcursul ostilităților.

Accentul filmului este pus pe personajul colectiv, fără a fi neglijați eroii Războiului de Independență. Autorii au dorit să aducă un elogiu atât eroilor cunoscuţi, cât şi celor anonimi, care şi-au dat viaţa pentru îndeplinirea idealului naţional al României. Grandoarea filmărilor a impus prezenţa unui număr mare de actori cunoscuţi.

Premii:
Premiul pentru regie, ACIN, 1978

ZALĂU

Sursele istorice permit a afirma că Zalăul există ca așezare omenească încă din jurul anului 900, dar prima atestare documentară apare la 1200. După năvălirile tătare și pustiirea orașului din anul 1241, Zalăul intră din anul 1246 în administrarea episcopatului catolic de la Oradea și este menținut sub această administrație pană în anul 1542, când intră în componența Principatului Transilvania.

În decursul secolelor XVI-XVII, în Transilvania au fost organizate o serie de colegii calvine, numite și reformate. În Zalău a fost întemeiat primul colegiu, în anul 1646, care a ajuns până în zilele noastre, actualul Colegiul Național Silvania. Următoarele informații pe care izvoarele istorice le menționează sunt legate de date mai apropiate perioadei actuale. Zalăul a fost dintotdeauna capitala de comitat, iar din anul 1968, Zalăul devine reședința județului Sălaj, pentru ca, după aproape 10 ani, în 1979, să primească rangul de municipiu. Astăzi, localitatea este reședință de județ și un centru industrial important al Sălajului, un oraș modern cu o viață proprie.