100

orașefilmeinvitați

Episodul 37

Zalău

DUMINICA 16 SEPTEMBRIE 2018

ORA 12:30 | JIBOU

CASA DE CULTURĂ

ORA 19 | DIFUZAREA FILMULUI "MIHAI VITEAZU" ÎN REGIA LUI SERGIU NICOLAESCU

Ileana Popovici

actriță, om de televiziune, interpretă
Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului și a televiziunii. Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București.

Mihai Viteazul (1970)

Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 107 minute
Gen: Istoric
Rating: Audiență generală
Distribuție: Olga Tudorache, Sergiu Nicolaescu, Ioana Bulcă, Irina Gărdescu, Florin Piersic, Alexandru Repan, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Ion Besoiu

Amploarea dimensiunii sale istorice și narative include Mihai Viteazul printre filmele istorice de referinţă în evoluția cinematografiei. El degajă o puternică emoție patriotică, de factură epopeică. O desfăşurare imensă de forţe are scopul de a reda scene de bătălii pline de viaţă. Personajul principal devine un exponent al eroului colectiv român care s-a sacrificat pentru independenţă şi unitate naţională. Intrigile politice sunt descrise veridic, iar unele dialoguri sunt adevărate mostre de patriotism şi de înţelepciune diplomatică.

Premii:

Marele Premiu, Premiile pentru: scenariu, interpretare feminină (Ioana Bulcă), interpretare masculină (Amza Pellea), imagine, muzică, coloana sonoră, costume, ACIN, 1971
Premiul UNIATEC, Moscova, 1971
Premiul orașului Beaume, Beaume, 1974

JIBOU

În decursul timpului, orașul Jibou este menționat sub mai multe denumiri. În anul 1219 este consemnată pentru prima oara această așezare sub denumirea de villa Chybur.

De-a lungul istoriei, orașul Jibou a jucat un rol important în plan economic și social. Este bine cunoscut pentru participarea lui în răscoala curuților (1703 -1711) dusă împotriva regimului habsburgic. Un rol important în dezvoltarea orașului a avut familia Wesselenyi, ai cărei membri sunt ctitorii castelului construit în stil baroc, care este bijuteria arhitecturală a orașului, fiind una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Contele Wesselenyi Miklos a luptat pentru eliberarea iobagilor în Transilvania.

Fiind un important nod de cale ferată, Jiboul reprezintă pentru economia națională un important centru de tranzit pentru mărfurile transportate pe calea ferată.