100

orașefilmeinvitați

Episodul 39

râmnicu sărat

VINERI 28 SEPTEMBRIE 2018

ORA 19 | RÂMNICU SĂRAT

CENTRUL CULTURAL "FLORICA CRISTOFOREANU"

ORA 19 | DIFUZAREA FILMULUI "SECVENȚE" ÎN REGIA LUI ALEXANDRU TATOS

Ileana Popovici

actriță, om de televiziune, interpretă
Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului și a televiziunii. Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București.

Secvențe (1982)

Regizor: Alexandru Tatos
Durată: 98 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Ion Vîlcu, Geo Barton, Mircea Diaconu, Luminița Gheorghiu, Emilia Dobrin, Dragos Pîslaru, Constantin Drăgănescu, George Paul Avram, Lupu Buznea

Regizorul reuşeşte să scoată cu talent în evidenţă discrepanţa între banalităţile filmate de cineaşti şi realitatea autentică ce transpare în multe locuri din afara platoului de filmare. Filmul este un strigăt de exasperare al scenaristului-regizor Alexandru Tatos faţă de minciunile propagandistice impuse cu forţa în cinematografia românească în dauna vieţii autentice.
Secvenţe este un film de idei, mult mai întortocheat decât pare la prima vedere, un film despre limitele impuse cineaştilor în realizarea operelor artistice.


Premii:

Premiul pentru regie, ACIN, 1982

Premiul pentru regie şi Premiul special al juriului pentru interpretare masculină (Mircea Diaconu), Costinești, 1982


RĂMNICU SĂRAT

Judeţul Râmnicu Sărat şi-a luat numele de la apa râului Râmnic. La 1473, pe teritoriul lui s-a dat lupta de la Cursul-Apei, între Moldovenii conduşi de Ştefan cel Mare şi Muntenii, conduşi de Radu cel Frumos. Aceste pământuri au o istorie tumultuoasă, marcată de nenumărate bătălii. Astfel, pe cuprinsul acestui judeţ s-a dat, în 1573, bătălia lui Ion cel Cumplit, domnul Moldovei, cu turcii. Această luptă a constituit una dintre marile victorii ale moldovenilor.
Prin Râmnicu Sărat s-a făcut legătura politică și comercială a Munteniei cu Moldova. Desigur, în perioada modernă şi contemporană, oraşul s-a transformat profund. În 1881, a fost conectat la reţeaua feroviară naţională și a început o evoluție remarcabilă din perspectivă socio-culturală. Declarat, în 1994, municipiu, Râmnicu Sărat se face remarcat prin evenimente culturale și prin deschiderea față de o continuă modernizare.