100

orașefilmeinvitați

Episodul 40

SLOBOZIA

SÂMBĂTĂ 29 SEPTEMBRIE 2018

ORA 19 | SLOBOZIA

CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI SLOBOZIA

ORA 19 | DIFUZAREA FILMULUI "PROBA DE MICROFON" ÎN REGIA LUI MIRCEA DANIELIUC

Ileana Popovici

actriță, om de televiziune, interpretă
Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului și a televiziunii. Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București.

PROBA DE MICROFON (1980)

Regizor: Mircea Daneliuc
Durată: 106 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Gina Patrichi, Tora Vasilescu, Mircea Daneliuc, Medeea Marinescu, Constantin Chelba, Geta Grapa, Vasile Ichim, Adrian Mazarache

Mircea Daneliuc este un perfecţionist până în măduva oaselor. Proba de microfon este primul său film de autor. Lucrat în priză directă, în mare parte prin metodă cine-vérité, el a consolidat ideea unui cinematograf al adevărului total. Mircea Daneliuc montează instantanee ca bucăţi de viaţă şi foloseşte din acest motiv amatori în toate filmele sale. Nu ca un act de caritate, ci doar ca un serviciu făcut lui însuşi, pentru autenticitatea filmului.
Toată povestea din film este plasată la un strat peste decoruri, astfel, pare atemporală și valabilă pentru toate timpurile în care e descoperită.

Premii:

Marele Premiu şi Premiile pentru imagine, coloană sonoră, montaj, interpretare feminină (Tora Vasilescu), ACIN, 1980
Premiul special al juriului şi Premiile de interpretare feminină rol principal (Tora Vasilescu) şi rol secundar (Maria Junghietu), Costinești, 1980

SLOBOZIA

Municipiul Slobozia a reprezentat, de-a lungul veacurilor, un important și înfloritor nod de comunicație în zona Munteniei. Secolul XV este momentul în care Slobozia actuală apare pentru prima dată menţionată în hrisoave şi documente oficiale. La început, numele cu care se regăsea în hârtiile domnitorilor români din Ţara Românească a fost „Vaideei”.

Deși s-au descoperit urme de așezări încă de acum câteva mii de ani, istoria recentă a Sloboziei începe în timpul domniei lui Mihai Viteazul, adică la sfârșitul secolului XVI. Parcursul istoric al orașului nu este unul spectaculos, chiar dacă localitatea a rezistat tuturor intemperiilor timpului. În ultimele decenii, după căderea comunismului, se vede în arhitectura și turismul Sloboziei o îmbunătățire continuă.