100

orașefilmeinvitați

BUZĂU

SÂMBĂTĂ 6 OCTOMBRIE 2018

ORA 19 | BUZĂU


HAPPY CINEMA BUZĂU

PROIECTIA FILMULUI "O NOAPTE FURTUNOASĂ" ÎN REGIA LUI JEAN GEORGESCU

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

o NOAPTE FURTUNOASĂ (1943)

Regizor: Jean Georgescu
Durată: 67 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Ștefan Iordanescu-Bruno, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Demetru, Jean Moscopol, Florica Demion, Maria Maximilian, Cornelia Teodosiu

Realizarea acestui film poate fi catalogată ca un miracol, deoarece în vreme de război Oficiul Național al Cinematografiei producea numai jurnale documentare şi filme de propagandă.

Scenaristul-regizor Jean Georgescu a reconstituit cu exactitate documentară atmosfera Bucureştiului din cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, făcând apel la specialişti care au recreat decorurile şi costumele caracteristice acelor vremuri. Au fost scenarizate toate evenimentele descrise în piesa de teatru, inclusiv cele la care se face doar referire. Interpretările sunt impecabile de la primul şi până la ultimul actor, devenind un reper de neegalat pentru toţi cei care au interpretat ulterior acele roluri pe scenele teatrelor din România. Un film obligatoriu de văzut pentru un cinefil român, în ciuda imaginii uşor deteriorate de trecerea timpului.

BUZĂU

Prima menționare a orașului Buzău ca târg și punct de vamă este încă de la 30 ianuarie 1431. Documentul sugerează ca avea titulatura de târg încă după vremea lui Mircea cel Bătrân. Târgul Buzău se afla pe drumul Bogdanului, drum comercial ce lega Țara Românească de Moldova.

Episoade din viaţa unor importanţi români, precum domnitorul Cuza sau politicianul buzoian Alexandru Marghiloman, sunt pe drept cuvânt considerate capitole de primă importanță în istoria modernă a Buzăului. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a trecut prin Buzău imediat după Unire şi a lăsat în urmă o stradă care-i poartă şi astăzi numele. Ulterior, marele om politic Alexandru Marghiloman a avut meritul de a pune Buzăul pe itinerariile cele mai îndrăgite ale unor personalităţi, precum Regina Maria sau Nicolae Iorga.