100

orașefilmeinvitați

BUZĂU

DUMINICĂ 7 OCTOMBRIE 2018

ORA 19 | BUZĂU

HAPPY CINEMA BUZĂU

PROIECTIA FILMULUI "OCCIDENT" ÎN REGIA LUI CRISTIAN MUNGIU

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

oCCIDENT (2002)

Regizor: Cristian Mungiu
Durata: 105 minute
Genul: Comedie
Audiență: Generală
Distribuția: Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne

Occident, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași perioadă de timp. Prima povestire îi are în centru pe Luci și Sorina, soția sa - un cuplu cu probleme relaționale din cauza situației financiare și a sentimentelor de nesiguranță.

A doua povestire o are în centru pe Mihaela, o fată naivă și romantică, părăsită în ziua nunții. Tatăl Mihaelei apare ca personaj central în ultima povestire. De profesie polițist, dorința lui este să iasă la pensie, să-și vadă fata măritată și să se întoarcă la viața lui de la țară. Avem un fir simplu care dezvăluie trăiri complexe.

Premii:

Premiul Oficiului Național al Cinematografiei pentru Debut, 2002
Marele Premiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2002
Premiile UCIN: Premiul pentru interpretare rol principal masculin, 2003 - Alexandru Papadopol
Marele premiu şi Premiul Meuter Titra, Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, 2003
Grand Jury Prize, Annonay International Festival of First Films 2003

BUZĂU

Prima menționare a orașului Buzău ca târg și punct de vamă este încă de la 30 ianuarie 1431. Documentul sugerează ca avea titulatura de târg încă după vremea lui Mircea cel Bătrân. Târgul Buzău se afla pe drumul Bogdanului, drum comercial ce lega Țara Românească de Moldova.

Episoade din viaţa unor importanţi români, precum domnitorul Cuza sau politicianul buzoian Alexandru Marghiloman, sunt pe drept cuvânt considerate capitole de primă importanță în istoria modernă a Buzăului. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a trecut prin Buzău imediat după Unire şi a lăsat în urmă o stradă care-i poartă şi astăzi numele. Ulterior, marele om politic Alexandru Marghiloman a avut meritul de a pune Buzăul pe itinerariile cele mai îndrăgite ale unor personalităţi, precum Regina Maria sau Nicolae Iorga.