100

orașefilmeinvitați

SASCUT

SÂMBATĂ 21 OCTOMBRIE 2018

ORA 11 | SASCUT

SALON LUX

PROIECTIA FILMULUI "VERONICA" ÎN REGIA LUI ELISABETA BOSTAN

ILEANA POPOVICI

actriță, om de televiziune, interpretă
Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București. A apărut în filme precum Reconstituirea, Zile fierbinți, Pentru patrie, Filip cel bun, Accident, 100 de lei, Neînfricații, Prea mic pentru un război atât de mare. A lucrat la TVR din anul 1966, unde a fost producătoare și redactor muzical....

VERONICA (1972)

Regizor: Elisabeta Bostan
Durată: 90 minute
Gen: Familie, Musical
Rating: Audiență generală
Distribuție: Dem Rădulescu, Manuela Hărăbor, Cornel Patrichi, Margareta Pâslaru, George Mihăiță, Adrian Vâlcu, Lulu Mihăescu, Vasilica Tastaman, Ștefan Thuri

Veronica este filmul copilăriei și al viselor magice, care marchează primii ani de viață și pe care, datorită unor asemenea producții cinematografice, putem să le descoperim la orice vârstă. Filmul deschide poarta în pădurea fermecată din lumea basmelor unde Veronica, fetița drăgălașă de numai cinci ani, parcurge un drum al inițierii și devine mai bună, mai înțeleaptă, mai cuminte.

Lecțiile de bună purtare care se regăsesc în această fantezie muzicală vor fi utile atât pentru micii spectatori, cât și pentru toți cinefilii, indiferent de vârstă. Filmul permite o evadare în tărâmul fanteziei, motiv pentru care, după multe decenii, rămâne la fel de iubit și de căutat.

Premii

Medalia de bronz pentru cel mai bun muzical pentru copii, Moscova, 1973
Mențiune specială, Giffoni Valle, 1973

SASCUT

Sascut, așezarea de pe drumul principal care străbate Moldova, are un nume de proveniență maghiară, care are la bază o sursă de apă. Denumirea localității s-ar traduce ca „o sută de fântâni” sau, în alte variante, „fântâna sasului”. Se pare că localitatea a fost creată la cererea regilor Ungariei, pentru a avea, în zona Moldovei, arii de influență. În 1639 însă, Dafina Buhuș, soția domnului Moldovei, Eustatie Dabija, a cumpărat aproape tot satul.

Istoria Sascutului a început să prindă contur în 1875, când Menachem Jakcues Elias, un afacerist bogat din București, a hotărât să-și investească banii în construcția unei fabrici de zahăr, pe care a localizat-o în Sascut. Astfel, în foarte scurt timp, o mică așezare de pe unul dintre dealurile Moldovei a devenit unul dintre cele mai importante puncte industriale ale Țării. Acest aspect a schimbat considerabil fața Sascutului, care a început să evolueze fulgerător. Fabrica a fost închisă după Al Doilea Război Mondial, dar localitatea nu a încetat să înflorească.