100

orașefilmeinvitați

SASCUT

SÂMBATĂ 21 OCTOMBRIE 2018

ORA 15 | SASCUT

SALON LUX

PROIECTIA FILMULUI "NEA MARIN MILIARDAR" ÎN REGIA LUI SERGIU NICOLAESCU

ILEANA POPOVICI

actriță, om de televiziune, interpretă
Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București. A apărut în filme precum Reconstituirea, Zile fierbinți, Pentru patrie, Filip cel bun, Accident, 100 de lei, Neînfricații, Prea mic pentru un război atât de mare. A lucrat la TVR din anul 1966, unde a fost producătoare și redactor muzical....

Nea Mărin Miliardar (1979)

Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 88 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sebastian Papaini, Stela Popescu, Puiu Călinescu, Vladimir Găitan, Mircea Albulescu, Colea Răutu

Cea mai cunoscută și iubită comedie românească, Nea Mărin Miliardar, rămâne populară și la a treia generație. Povestea unui simplu om de la țara, plecat la mare pentru o scurtă repriză de relaxare, care se trezește peste noapte în rolul unui miliardar american, nu încetează să cucerească publicul.

Nea Mărin a știut să intre în această nouă ipostază și s-a adaptat repede mediului în care roiesc mafioții, presa și toate atributele vieții de lux. Bărbatul trăiește un vis, până când soția sa, venită în grabă mare pe litoral, îl trezește din reverie.

SASCUT

Sascut, așezarea de pe drumul principal care străbate Moldova, are un nume de proveniență maghiară, care are la bază o sursă de apă. Denumirea localității s-ar traduce ca „o sută de fântâni” sau, în alte variante, „fântâna sasului”. Se pare că localitatea a fost creată la cererea regilor Ungariei, pentru a avea, în zona Moldovei, arii de influență. În 1639 însă, Dafina Buhuș, soția domnului Moldovei, Eustatie Dabija, a cumpărat aproape tot satul.

Istoria Sascutului a început să prindă contur în 1875, când Menachem Jakcues Elias, un afacerist bogat din București, a hotărât să-și investească banii în construcția unei fabrici de zahăr, pe care a localizat-o în Sascut. Astfel, în foarte scurt timp, o mică așezare de pe unul dintre dealurile Moldovei a devenit unul dintre cele mai importante puncte industriale ale Țării. Acest aspect a schimbat considerabil fața Sascutului, care a început să evolueze fulgerător. Fabrica a fost închisă după Al Doilea Război Mondial, dar localitatea nu a încetat să înflorească.