100

orașefilmeinvitați

Episodul 47

tîrgul neamț

VINERI 01 NOIEMBRIE 2018

ORA 12 | Târgu Neamț

Casa Culturii "Ion Creangă

PROIECTIA FILMULUI "Triunghiul Morții" ÎN REGIA LUI Sergiu Nicolaescu

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Triunghiul Morții (1999)

Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 161 minute
Gen: Război
Rating: Audiență generală
Distribuție: Ilinca Goia, Valentin Teodosiu, George Alexandru, Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Mircea Badea, Ștefan Bănică Jr., Mihai Constantin, Emil Hossu

Pelicula a însemnat o nouă pagină a filmului românesc, având la bază mari momente din istoria României. Acest film dezvăluie evenimentele din Primul Război Mondial, când România lupta pentru a redobândi Ardealul şi identitatea naţională. În acest film sunt prezentate momentele istorice care au făcut înconjurul Europei, cele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, din vara anului de graţie 1917.

Văzând acest film, nu poţi să nu verşi o lacrimă pentru eroii români căzuţi în luptele pentru apărarea patriei. Lipsit de patimi naţionaliste, regizorul Nicolaescu arată aceeași compasiune şi soldaţilor germani căzuţi şi ei într-un război care se desfăşura la multe sute de kilometri de pământurile lor într-o acţiune militară ucigătoare şi dominată de orgolii imperialiste.

Târgu Neamț

Toponimul Neamț este menționat prima dată în lista rusă de orașe valahe, adică românești, întocmită între anii 1387 și 1392, unde este înscris Neamțul în munți. Asupra originii toponimului au existat diferite discuții și ipoteze, care nu au soluționat mulțumitor această problemă. Bogdan Petriceicu Hașdeu consideră că „Neamț e tot Neamț”, adică numele se referă la grupul de nemți, poate chiar cavaleri teutoni ori sași, care au zidit Cetatea.

Etapele de evoluție a orașului Tîrgu Neamț sunt greu de reconstituit, deoarece clădirile vechi, din materiale puțin rezistente, au dispărut aproape în întregime, ca urmare a deselor invazii, incendii sau a sistematizării urbane din perioada contemporană. Primul nucleu orășenesc, cu o vatră urbană de dimensiuni mici a fost premergător secolului al XIV-lea.

Prin varietatea peisajului, bogăția resurselor naturale și intensitatea vieții umane, ținutul Neamțului amintește de istoria, cultura și tradițiile neamului românesc care a reușit să-și păstreze autenticitatea până în prezent. Spațiul Depresiunii Neamțului, acest adăpost de viață autentică, a păstrat tradițiile culturale, datinile străbune și mai ales ospitalitatea moldovenească.