100

orașefilmeinvitați

piatra neamț

VINERI 23 NOIEMBRIE 2018

ORA 12 | PIATRA NEAMȚ

CINEMA DACIA

PROIECTIA FILMULUI "TUDOR" ÎN REGIA LUI LUCIAN BRATU

ION DICHISEANU

ACTOR
S-a născut în Adjud, iar la vârsta de nouă ani a fost luat prizonier, împreună cu familia sa, de către nemți. Au petrecut un an în Ungaria, hrănindu-se din cazane și trăind într-o veche fabrică de bere transformată în lagăr până când au fost salvați de americani.....

tUDOR (1963)

Regizor: Lucian Bratu
Durată: 139 minute
Gen: Istoric, Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Emanoil Petruț, George Vraca, Amza Pellea, Ion Besoiu, Ion Dichiseanu, Olga Tudorache, Ernest Maftei, Alexandru Giugaru, Fory Etterle

Prima superproducție cinematografică românească, apărută la începutul perioadei de independență a României socialiste față de Moscova, marcând o abordare nouă, național-comunistă, a istoriei românilor. Personajul ales, Tudor Vladimirescu, se potrivea intențiilor activiștilor culturali de rescriere a istoriei, fiind atât un conducător al maselor populare sărăcite, cât și un luptător împotriva stăpânirii fanariote. Era conjugată astfel lupta de clasă a maselor cu lupta pentru independență națională, într-o încercare de mobilizare patriotică a populației României.

Acest film superb și-a câștigat dreptul incontestabil de a fi prezent în colecția tuturor acelor oameni care iubesc cu adevărat istoria națională și filmele istorice.

Premii:

Marele Premiu, Premiile pentru interpretare masculină (Emanoil Petruț) şi feminină (Lica Gheorghiu), Premiul pentru muzică, Omagiul juriului (George Vraca) , Mamaia, 1964
Premiul special al juriului, Medalia „Crucea Sudului”, Festivalul de Film din Argentina, 1964
Statueta de argint, Cork, 1964

PIATRA NEAMȚ

Primele menţiuni scrise despre această aşezare sunt datorate Cronicii Ruseşti în jurul anilor 1387-1392. În aceeași perioadă, localitatea apare în documentele ocazionate de expediţia regelui Sigismund de Luxemburg în Moldova în anul 1395. Dintre documentele interne, este menţionat actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o „casă a lui Crăciun de la Piatra”.

La începutul veacului al XVII-lea târgul Piatra era un centru de producţie agricolă şi meşteşugărească. Cu timpul activităţile meşteşugăreşti şi comerciale s-au diversificat, astfel că sfârşitul sec. al XVIII-lea şi începutul sec. al XIX-lea impune Piatra ca cel mai important centru urban şi comercial al ţinutului Neamţ. Apar apoi fabrici de cherestea, săpun, chibrituri, bere, mori, dezvoltarea oraşului ducând la construirea căii ferate Piatra-Neamţ - Bacău şi deschiderea filialei locale a Băncii Naţionale.

În 1864, târgul Piatra îşi va schimba numele, pe cale administrativă, în Piatra-Neamţ, pentru a nu mai fi confundat cu localitatea Piatra din judeţul Olt.