100

orașefilmeinvitați

Câmpulung Moldovenesc

SÂMBĂTA 24 NOIEMBRIE 2018

ORA 19 | CÂMPULUNG MOLDOVENESC

SALA DE SPECTACOLE COLEGIUL NAȚIONAL DRAGOȘ VODĂ

PROIECTIA FILMULUI "SFÎNTA TEREZA SI DIAVOLII" ÎN REGIA LUI FRANCISC MUNTEANU

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

ION DICHISEANU

ACTOR
S-a născut în Adjud, iar la vârsta de nouă ani a fost luat prizonier, împreună cu familia sa, de către nemți. Au petrecut un an în Ungaria, hrănindu-se din cazane și trăind într-o veche fabrică de bere transformată în lagăr până când au fost salvați de americani.....

SFÎNTA TEREZA SI DIAVOLII (1972)

Regizor: Francisc Munteanu
Durată: 95 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Zephi Alsec, Ion Dichiseanu, Réka Nagy, Cornel Coman, Ion Anghel, Peter Paulhoffer, Horea Popescu, Paul Lavric, Andrei Codarcea

Acțiunea filmului se petrece în septembrie 1944, în nordul Ardealului. Doi ofițeri români sunt parașutați în spatele frontului pentru a lua legătura cu un grup de partizani ce acționau pe piscul Sfânta Tereza și a dinamita un viaduct, pierzându-și viața la finalul misiunii.

Pelicula a fost subiectul a lungi polemici inițiate de critici de film, asigurând astfel consumatorul de cinematografie că trebuie să fie văzută. Filmul promite o experiență cinefilă inedită.

CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Câmpulung Moldovenesc este un ținut cu o istorie demnă de cărțile cu povești. Atrași fiind de pădurile cu care era împrejmuită această zonă, oamenii au dat naștere aici primelor vetre strămoșești. Acesta a constituit începutul întemeierii Moldovei.

Prima mențiune scrisă, cunoscută până acum, despre Câmpulung Moldovenesc datează din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun, prin care Mănăstirea Moldovița primea satul Vama, mai jos de Câmpulung.

De Câmpulung Moldovenesc se leagă numeroase evenimente importante pentru destinul Moldovei. Astfel, anii 1529 și 1542 îl aduc aici pe voievodul Petru Rareș. Un alt voievod care a trecut pe aici cu oștile sale a fost Alexandru Lăpușneanu între anii 1556-1557.

În 1717 a poposit în zona Câmpulungului și Mihai Vodă Racoviță. El a ridicat la Vama un monument numit până astăzi „Stâlpul lui Vodă”, în amintirea victoriei asupra trupelor austriece.