100

orașefilmeinvitați

Câmpulung Moldovenesc

DUMINICĂ 25 NOIEMBRIE 2018

ORA 18 | CÂMPULUNG MOLDOVENESC

SALA DE SPECTACOLE COLEGIUL NAȚIONAL DRAGOȘ VODĂ

PROIECTIA FILMULUI "BALTAGUL" ÎN REGIA LUI MIRCEA MUREȘAN

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

ION DICHISEANU

ACTOR
S-a născut în Adjud, iar la vârsta de nouă ani a fost luat prizonier, împreună cu familia sa, de către nemți. Au petrecut un an în Ungaria, hrănindu-se din cazane și trăind într-o veche fabrică de bere transformată în lagăr până când au fost salvați de americani.....

BALTAGUL (1969)

Regizor: Mircea Mureșan
Durată: 103 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Margarita Lozano, Sidonia Manolache, Folco Lulli, Jean Constantin, Ilarion Ciobanu, Ernest Maftei, Nicolae Corjos, Sandu Sticlaru

Ecranizare a romanului cu acelaşi titlu al lui Mihail Sadoveanu, Baltagul este o coproducţie româno-italiană cu multe merite cinematografice: acţiune fidelă cărţii, imagine spectaculoasă şi plină de semnificaţii, muzică frumoasă a compozitorului francez Maurice Le Roux şi interpretări memorabile.

Filmul are un laitmotiv cu rezonanţă de legendă - visul Vitoriei în care Nechifor Lipan traversează călare spre asfinţit o revărsare de ape, cu spatele întors către ea. Astfel, pelicula e aproape un poem cinematografic, o veritabilă operă de artă.

CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Câmpulung Moldovenesc este un ținut cu o istorie demnă de cărțile cu povești. Atrași fiind de pădurile cu care era împrejmuită această zonă, oamenii au dat naștere aici primelor vetre strămoșești. Acesta a constituit începutul întemeierii Moldovei.

Prima mențiune scrisă, cunoscută până acum, despre Câmpulung Moldovenesc datează din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun, prin care Mănăstirea Moldovița primea satul Vama, mai jos de Câmpulung.

De Câmpulung Moldovenesc se leagă numeroase evenimente importante pentru destinul Moldovei. Astfel, anii 1529 și 1542 îl aduc aici pe voievodul Petru Rareș. Un alt voievod care a trecut pe aici cu oștile sale a fost Alexandru Lăpușneanu între anii 1556-1557.

În 1717 a poposit în zona Câmpulungului și Mihai Vodă Racoviță. El a ridicat la Vama un monument numit până astăzi „Stâlpul lui Vodă”, în amintirea victoriei asupra trupelor austriece.