100

orașefilmeinvitați

Cluj-napoca

SÂMBĂTĂ 1 DECEMBRIE 2018

ORA 21 | CLUJ-NAPOCA

CINEMA FLORIN PIERSIC

PROIECTIA FILMULUI "MOROMEȚII" ÎN REGIA LUI STERE GULEA

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

IOSIF PAȘTINA

ACTOR
Crescut într-un mediu filmic, cu un tată care a fost a fost regizor de film şi documentar şi a lucrat şi în televiziune, Iosif Paștina spune că și-a dorit de mic să fie actor, dorința fiindu-i încuviințată de tată care îi mai dădea câte o carte de citit, un filmuleț de....

IOANA BUGARIN

ACTRIȚĂ
Despre Ioana Bugarin e suficient să spui că a fost unul dintre cei 25 de oameni admiși, acum câțiva ani, la Royal Academy of Dramatic Art, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume...

MOROMEȚII (2018)

Regizor: Stere Gulea
Durată: 109 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cuzin Toma, Florin Zamfirescu, Oana Pellea

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război.

Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru, și invers. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

CLUJ-NAPOCA

În Antichitate, pe teritoriul de astăzi al oraşului se găsea una dintre cele mai însemnate localități din Dacia. Aceasta purta numele Napuca şi a fost atestată documentar pentru prima dată de geograful grec Claudiu Ptolomeu.

Epoca medievală a însemnat pentru Cluj o nouă denumire, aceea de Castrum Clus, care coincide cu perioada sosirii numeroaselor grupuri de colonişti saşi şi dobândirea dreptului de oraş liber în 1405. Din acel moment și-a luat avânt modernizarea oraşului, prosperitatea şi nivelul ridicat de trai. Toate acestea au contribuit la dobândirea supranumelui de „oraşul comoară”.

Înaintând pe axa timpului, după compromisul austro-ungar din 1867, Clujul era al doilea oraş ca mărime din Regatul Ungariei, după Budapesta, și reședința comitatului Cluj.

Perioada interbelică împreună cu cele două războaie mondiale a rezervat Clujului un destin destul de zbuciumat, el aparţinând succesiv Regatului României şi coroanei maghiare. În anul 1947 a intrat din nou în componenţa României, regimul comunist schimbându-i numele în Cluj-Napoca.