100

orașefilmeinvitați

Episodul 58

TÂRGOVIȘTE

DUMINICĂ 02 DECEMBRIE 2018

ORA 18:30 | TÂRGOVIȘTE

TEATRUL TONY BULANDRA

DIFUZAREA FILMULUI "TRENUL FANTOMĂ" ÎN REGIA LUI JEAN MIHAIL, LUDVIC LAZĂR

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

TRENUL FANTOMĂ (1933)

Regizor: Jean Mihail, Ludvic Lazăr
Durată: 70 minute
Gen: Thriller
Rating: Nerecomandat copiilor cu vârsta sub 12 ani
Distribuție: Tony Bulandra, Gheorghe Storin, Lisette Verea, Stroe Atanasiu, Renée-Annie, Dida Solomon-Calimachi, Marcel Enescu, Gheorghe Paunescu

Ecranizare a piesei cu același nume de Arnold Ridley, aparută în 1923, și ecranizată de mai multe ori, povestea are înclinații către o istorie polițistă, presărată inclusiv cu umor și cu un simț al esteticului pur, definit de începuturile unei evoluții vertiginoase a cinematografiei.

Parcursul unui tren care transporta alcool de contrabandă, învăluit într-o legendă mistică, este plasat în decorul unei gări din SUA, unde, într-o noapte cu ploi torențiale, actori de mare talie au realizat versiunea românească al unui film de referință.

TÂRGOVIȘTE

Târgovişte a rămas singura reşedinţă domnească a Ţării Româneşti de la 1431 până la 1465, apoi a împărţit rolul de capitală cu Bucureşti până la 1714. În secolele XV - XVII, oraşul a fost principalul centru economic, politic, administrativ, militar şi cultural al Ţării Româneşti.

Oraşul a intrat în epoca modernă, a renaşterii naţionale, printr-o acţiune de răsunet care a deschis şirul marilor mişcări sociale şi naţionale. Răscoala târgoviştenilor din 1819-1820 a prefaţat revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu, în timpul căreia s-a aflat în centrul evenimentelor şi revoluţia de la 1848, când guvernul provizoriu intenţiona să se stabilească aici. Târgoviştenii au acţionat cu hotărâre, alături de întregul popor la înfăptuirea marilor acte naţionale: unirea principatelor la 1859 şi războiul de independenţă din 1877-1878.