100

orașefilmeinvitați

Episodul 6

BĂLȚI

JOI 3 MAI 2018

ORA 15 | BĂLȚI

UNIVERSITATEA DE STAT „ALECU RUSSO

PROIECTIA FILMULUI "A FOST SAU N-A FOST" ÎN REGIA LUI CORNELUI PORUMBOIU

Irina-Margareta Nistor

Ambasador Cinema
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

A fost sau n-a fost? (2006)

Regizor: Corneliu Porumboiu
Durată: 89 minute
Gen: Comedie, Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Teodor Corban, Mircea Andreescu, Ion Sapdaru, Luminița Gheorghiu, Constantin Dita, Coca Bloos, Cătălin Paraschiv, Mirela Cioabă, Lucian Iftime

Un film realizat în stil minimalist, cu mijloace puține, dar care impresionează prin replici spumoase și prin umor dezlănțuit. Actorii principali dovedesc o naturalețe fascinantă și devin amuzanți fără a se forța deloc. Ei se asociază unor evenimente istorice într-un fel care stârnește un râs amar. Astfel, un jurnalist de la un post TV dintr-un oraș de periferie, un pensionar și un profesor ajung să „filozofeze” pe tema Revoluției din 1989. Pe parcurs, se decoperă că cei trei sunt fost comuniști în timpului aceluiași regim; anticomuniști în timpul Revoluției și, în sfârșit, capitaliști în noua ordine socio-politică.

Filmul descoperă personaje tipice societății românești, al căror scop unic era să supraviețuiască schimbărilor și mișcărilor sociale în care erau atrași de vârtejul politic.

Premii:

Camera d’Or și Label Europa Cinema, Cannes, 2006
Goppo pentru Cel mai bun lungmetraj și Cel mai bun scenariu, 2007

BĂLȚI

După Revoluția din februarie 1917, la Bălți se înființează Partidul Național Moldovenesc, în frunte cu Ion Pelivan, care devine creatorul primei grupări naționale din orașul Bălți. Datorită activității omului politic, acesta a fost primul județ din Basarabia care s-a proclamat pentru Unirea Basarabiei cu România.

La 3 februarie 1918, 18 țărani membri ai Zemstvei județului Bălți au pregătit o cerere pe care au înaintat-o la 2 martie președintelui Adunării Generale a Zemstvei județene (Consiliul Județean). În această cerere, ei și-au exprimat dorința de „a se uni cu Țara Noastră Mamă, România”. La 3 martie 1918 Zemstva județului Bălți, sub președinția lui Costache Leancă, s-a proclamat în unanimitate în favoarea unirii Basarabiei cu Vechiul Regat, cerând Sfatului Țării să grăbească Unirea cu Patria-Mamă. Totodată, Zemstva județeană s-a adresat Regelui Ferdinand I, exprimându-și dorința pentru „sfânta, mântuitoarea, mult dorita și veșnica unire cu țara-mamă România”.