100

orașefilmeinvitați

Iași

VINERI 7 DECEMBRIE 2018

ORA 16:00 | IAȘI

CINEMA ATENEU

PROIECTIA FILMULUI "DE-AȘ FI... HARAP ALB" ÎN REGIA LUI ION POPESCU-GOPO

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

FLORIN PIERSIC

ACTOR
Unul dintre cei mai mari actori români de teatru și film, Florin Piersic a jucat drame, comedii, tragedii, figuri istorice și haiduci pe marele ecran și pe scena Teatrului Național din București. Născut pe 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a fost și a rămas omul-spectacol. Pe lângă darul ireproșabil al actoriei, s-a remarcat prin....

DE-AȘ FI... HARAP ALB (1965)

Regizor: Ion Popescu-Gopo
Durată: 91 minute
Gen: Fantastic
Rating: Audiență generală
Distribuție: Chris Avram, Emil Botta, Florin Piersic, Irina Petrescu, Puiu Calinescu, Anca Pandrea, Constantin Codrescu, Fory Etterle, George Demetru

O ecranizare liber-parodică a basmului lui Ion Creangă, cu o structură a filmului bine cumpănită. Acesta respectă într-o oarecare măsură basmul, dar în același timp adaugă şi momente noi. Această decizie de adăugare a unor scene noi este foarte bună, pentru că filmul, în acest fel, îşi creează o identitate proprie în loc să fie doar o reproducere a cărţii.

Ironiile, poreclele, pildele şi expresiile de duh din carte coboară ușor în dialogul personajelor. Filmul este pentru toate vârstele și, prin clasicismul său de naivitate pură, știe să atragă și publicul tânăr.

Premii:

Premiul de onoare pentru calitatea imaginii color și a prelucrării în laborator, Congresul UNIATEC , Milano - 1964
Premiul pentru regie și Premiul pentru scenografie, Festivalul Național al Filmului de la Mamaia - 1965
Premiul pentru originalitatea regie, Festivalul Internațional al Filmului de la Moscova - 1965

IAȘI

Cu 100 de ani în urmă, în vreme de război, centrul rezistenței românești s-a mutat în Moldova. Iașul s-a transformat în capitală propriu-zisă a țării și a oferit ajutor românilor refugiaţi, nu doar o casă sau un loc de refugiu, ci un proiect de ţară: reîntregirea României.

În 8/21 Decembrie 1917, Consiliul Directorilor hotărăște trimiterea unei delegații la Iași pentru a cere guvernului român și reprezentanților Antantei ajutor militar, pentru a pune capăt jafurilor și asasinatelor conduse de grupurile bolșevizate ale soldaților ruși. În perioada 17 februarie/ 2 martie 1918 are loc Consiliul de Coroană la Iași, cu participarea membrilor Guvernului Averescu, a președintelui Senatului, Emanoil Porumbaru, a președintelui Adunării Deputaților, Vasile Gh. Morțun etc. Tot în inima Moldovei se deschide prima expoziție a grupării Arta Română (printre membri: Șt. Dimitrescu, C. Ressu și N. Tonitza) - Aprilie 1918.

CULTURA

Mișcările culturale și artistice au luat amploare la Iași în anul 1916, odată cu înființarea Muzeului de Antichități, a realizării de către Constantin Brâncuși a celei dintâi „Coloane a sărutului”, care a devenit motiv sculptural pentru fiecare stâlp al „Porții sărutului” din 1935, de la Târgu Jiu. În același an, mari personalități ale literaturii române au găsit inspirația în capitala Moldovei și au dat naștere unor opere care dăinuiesc în timp: Ion Nistor: Istoria Bisericii din Bucovina și a rostului ei național cultural în viața românilor bucovineni; George Bacovia: Plumb; Nichifor Crainic: Șesuri natale; Zâmbete în lacrimi; Octavian Goga: Cântec fără țară; George Topîrceanu: Parodii originale; Gala Galaction: Clopote din Mănăstirea Neamțu;Liviu Rebreanu: Golanii.

REGALITATEA la Iași

Reședința Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, precum și instituțiile statului, s-au mutat la Iași, de unde au îndeplinit visul românilor. După 100 de ani, odată cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, harta României Mari va fi trasată prin film! Iașul este punctul de lansare pentru Centenarul Filmului Românesc.

Până în 2019, România și Republica Moldova vor cunoaște România altfel: cu 100 de filme, 100 de personalități, 100 de ani din amintiri.