100

orașefilmeinvitați

Iași

SÂMBĂTĂ 8 DECEMBRIE 2018

ORA 19 :00 | IAȘI

CINEMA ATENEU

PROIECTIA FILMULUI "MAMA" ÎN REGIA LUI ELISABETA BOSTAN

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

ILEANA POPOVICI

actriță, om de televiziune, interpretă
Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului și a televiziunii. Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București...

La moara cu noroc (1955)

Regizor: Victor Iliu
Durată: 105 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Ioana Bulcă, Constantin Codrescu, Olga Tudorache, Colea Răutu, Geo Barton, Aurel Cioranu, Sandu Sticlaru, Mihai Vasile Boghita, Arcadie Donos

Ecranizare după nuvela Moara cu noroc, semnată de Ioan Slavici, filmul se prezintă ca o impresionantă dramă psihologică. Acțiunea este plasată într-un han retras, din împrejurimile Ardealului. Aici, cârciumarul Ghiță își parcurge drumul de la patima banului până la conștientizarea importanței adevăratelor valori.

Ghiță și Ana sosesc la hanul Moara cu noroc. Aici cei doi, împreuna cu copiii lor, își doresc să ducpă un trai mai bun, lipsit de griji. La han nu poți fi liniștit dacă nu ești în relații bune cu Lică Sămădăul, așa că Ghiță face compromisuri și încearcă să-și mențină o bună relație cu acesta, dar și cu căprarul Pintea. Implicat în afaceri murdare, Ghiță ajunge în labirintul propriilor sale tertipuri, unde riscă să își piardă familia.

IAȘI

Cu 100 de ani în urmă, în vreme de război, centrul rezistenței românești s-a mutat în Moldova. Iașul s-a transformat în capitală propriu-zisă a țării și a oferit ajutor românilor refugiaţi, nu doar o casă sau un loc de refugiu, ci un proiect de ţară: reîntregirea României.

În 8/21 Decembrie 1917, Consiliul Directorilor hotărăște trimiterea unei delegații la Iași pentru a cere guvernului român și reprezentanților Antantei ajutor militar, pentru a pune capăt jafurilor și asasinatelor conduse de grupurile bolșevizate ale soldaților ruși. În perioada 17 februarie/ 2 martie 1918 are loc Consiliul de Coroană la Iași, cu participarea membrilor Guvernului Averescu, a președintelui Senatului, Emanoil Porumbaru, a președintelui Adunării Deputaților, Vasile Gh. Morțun etc. Tot în inima Moldovei se deschide prima expoziție a grupării Arta Română (printre membri: Șt. Dimitrescu, C. Ressu și N. Tonitza) - Aprilie 1918.

CULTURA

Mișcările culturale și artistice au luat amploare la Iași în anul 1916, odată cu înființarea Muzeului de Antichități, a realizării de către Constantin Brâncuși a celei dintâi „Coloane a sărutului”, care a devenit motiv sculptural pentru fiecare stâlp al „Porții sărutului” din 1935, de la Târgu Jiu. În același an, mari personalități ale literaturii române au găsit inspirația în capitala Moldovei și au dat naștere unor opere care dăinuiesc în timp: Ion Nistor: Istoria Bisericii din Bucovina și a rostului ei național cultural în viața românilor bucovineni; George Bacovia: Plumb; Nichifor Crainic: Șesuri natale; Zâmbete în lacrimi; Octavian Goga: Cântec fără țară; George Topîrceanu: Parodii originale; Gala Galaction: Clopote din Mănăstirea Neamțu;Liviu Rebreanu: Golanii.

REGALITATEA la Iași

Reședința Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, precum și instituțiile statului, s-au mutat la Iași, de unde au îndeplinit visul românilor. După 100 de ani, odată cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, harta României Mari va fi trasată prin film! Iașul este punctul de lansare pentru Centenarul Filmului Românesc.

Până în 2019, România și Republica Moldova vor cunoaște România altfel: cu 100 de filme, 100 de personalități, 100 de ani din amintiri.