100

orașefilmeinvitați

Episodul 8

CÂMPINA

SÂMBĂTĂ 12 MAI 2018

ORA 18 | CÂMPINA

CASA DE CULTURA "GEO BOGZA"


PROIECTIA FILMULUI "AFERIM!" ÎN REGIA LUI RADU JUDE

Toma Cuzin

Actor
Născut la Sprâncenata, în județul Olt, și crescut la Peștișani, în județul Gorj, actualul actor Toma Cuzin a practicat foarte multe meserii până a ajuns să devină om de film și de televiziune. A fost miner, dansator, agent imobiliar, bucătar, iar acum joacă pe scena Teatrului Mic din București și numele lui se regăsește în distribuția ...

AFERIM! (2015)

Regizor: Radu Jude
Durată: 105 minute
Gen: Dramă, Istoric
Rating: Nerecomandat sub 15 ani
Distribuție: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Bindea

Aferim!, un film în alb-negru care redă perfect imagina unei epoci apuse. Acțiunea se desfășoară în secolul al XIX-lea, în Țara Românească. Zapciul Costandin caută un rob care a fugit de la curtea unui boier. În această căutare, zapciul este ajutat de fiul său adolescent, Ion.

Povestea nu se remarcă prin complexitate, ci prin faptul că este o caracterizare epică a culturii românești și a societății secolului al XIX-lea. Scenariul este conceput cu acuratețe istorică, iar dialogurile, maiestuos dominate de arhaisme, conțin replici în care s-a sintetizat înțelepciunea unui neam.

Premii:

Ursul de argint pentru cel mai bun regizor, Festivalul de Film de la Berlin, 2015
13 premii Gopo, inclusiv Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, 2016

CÂMPINA

Datorită exploatării petrolului, Câmpina avea deja străzi pavate în 1900, iluminat public, apă curentă și cazino. Aici s-a ridicat prima schelă petrolieră din țară. În 1895, la Câmpina s-a construit rafinăria „Fabrica Nouă”, cea mai mare din Europa pe atunci. Orașul era considerat Texas-ul României. Aflată în „poarta“ Văii Prahovei, Câmpina a avut o însemnătate deosebită şi înainte de exploatarea petrolului, fiind, încă din secolul al XIV-lea, o vamă importantă pe calea de comunicaţie dintre Transilvania şi Muntenia.

Începând cu 1836, când poetul Cezar Bolliac, găzduit de boierul progresist Ion Câmpineanu, descrie frumusețile locurilor acestea, prin Câmpina își vor perinda pașii nenumărate personalități culturale. Prin acestea, se numără Dimitrie Bolintineanu, Ion Heliade Radulescu, Bogdan Petriceicu - Hașdeu, George Coșbuc, Constantin Istrati și Geo Bogza, scriitori care și-au legat viața și opera de aceste meleaguri.