100

orașefilmeinvitați

Episodul 80

feldioara

VINERI 30 AUGUST 2019

ORA 21 | FELDIOARA

Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg

ORA 21 | DIFUZAREA FILMULUI "SERATA" ÎN REGIA LUI Malvina Ursianu

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Serata (1971)

Regizor: Malvina Ursianu
Durată: 93 minute
Gen: Dramă, Război
Rating: Audiență generală
Distribuție: György Kovács, George Motoi, George Furean

Serata a avut avanpremieră la 3 mai 1971, în cadrul Zilelor filmului românesc, odată cu aniversarea a 50 de ani de la înființarea Partidului Comunist Român. Filmul a rulat în premieră pe 8 mai 1971, la Cinematograful Patria din București. De la data premierei, până în 2007, Serata a fost vizionat de peste 1.567.134 de spectatori, în cinematografele din România.

Filmul, regizat de Malvina Urșianu, îi are în rolurile principale pe George Motoi, György Kovács, Cornel Coman, Alexandru Drăgan, Mihai Pălădescu, Ion Roxin, Silvia Ghelan și Silvia Popovici. Pelicula prezintă participanții la o serata, organizată în vila unui profesor, în noaptea de 23 august 1944. Dincolo de propaganda comunistă, filmul oferă o imagine sobră a societății aristocratice din epocă.

Serata era caracterizat în cronica din revista Cinema (nr. 10/1983) ca „un punct de vedere asupra unui moment de răscruce în istorie”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, doctor în cinematografie, spune despre Serata că este un film cu caracter politic și propagandistic al epocii comuniste, care descrie lupta comuniștilor în ilegalitate și în perioada cuceririi puterii.

Pentru filmul Serata, regizoarea Malvina Urșianu a primit în anul 1971 Premiul pentru regie al Asociației Cineaștilor din România (ACIN).

Feldioara

Feldioara, localitate cunoscută și ca Cetate de Pămant, (în dialectul săsesc Marienbrichm, Marembrix, Merembrix, în germană Marenburch, Marienburg, în traducere „Cetatea Mariei’) este o localitate în judetul Brașov, Transilvania România.

Numele românesc al localităţii este derivat din maghiară, Fold-Var, care înseamnă cetate de pămant. Denumirea germană Marienburg înseamnă cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificaţie ridicată de cavalerii teutoni in Transilvania. Pe teritoriul comunei au fost găsite 109 morminte, datând din secolul XII, aşadar dinainte de aşezarea saşilor pe aceste locuri.

Cetatea teutonilor era situată pe colina de la Feldioara, inconjurată de trei laturi de râul Olt.

La ruinele cetaţii care se pot vedea astăzi pe colina abia se mai păstreaza urme vizibile ale prezentei Cavalerilor Teutoni.

În anul 1529 a avut loc aici Bătălia de la Feldioara, încheiată cu victoria armatei moldovene asupra partizanilor lui Ferdinand de Habsburg.