100

orașefilmeinvitați

Episodul 81

feldioara

SÂMBĂTĂ 31 AUGUST 2019

ORA 21 | FELDIOARA

Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg

ORA 21 | DIFUZAREA FILMULUI "Duminică la ora 6 (1966) " ÎN REGIA LUI Lucian Pintilie

IRINA-MARGARETA NISTOR

AMBASADOR CINEMA
Este cunoscută pentru subtitrarea a peste 1000 de filme și vizionarea a altor 17.000 și îi place să se numească doctorul de filme. A plecat prima dată din România în 1980, fiind ghidul unui grup de turiști brașoveni care călătorea în Cehia. Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite a fost ca...

Duminică la ora 6 (1966)

Regizor: Lucian Pintilie
Durată: 80 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Irina Petrescu, Dan Nuțu

Atroce-satiric, sensibil-analitic şi pătruns de un angoasant fior tragic, primul şi cel mai bun film al lui Lucian Pintilie.

Duminică la ora 6 este primul film a lui Lucian Pintilie, apărut în 1966. Scenariul filmului dramatic psihologic și de dragoste este scris de Ion Mihăileanu și regizor. Rolurile principale aparțin actorilor Irina Petrescu, Dan Nuțu, Graziela Albini, Eugenia Popovici și Constantin Cojocaru.

Filmul este plasat în România anului 1940 și prezintă povestea de dragoste dintre un băiat (Radu - Dan Nuțu) și o fată, (Anca - Irina Petrescu) studentă la arhitectură. Cei doi se întâlnesc la un bal popular marcat de violențele unui grup de huligani fasciști. Amândoi duc o luptă pe ascuns împotriva fascismului, având o viață palpitantă, dar periculoasă. Destinele lor se întâlnesc doar o secundă numai pentru a se îndepărta din nou, pentru totdeauna.

Feldioara

Feldioara, localitate cunoscută și ca Cetate de Pămant, (în dialectul săsesc Marienbrichm, Marembrix, Merembrix, în germană Marenburch, Marienburg, în traducere „Cetatea Mariei’) este o localitate în judetul Brașov, Transilvania România.

Numele românesc al localităţii este derivat din maghiară, Fold-Var, care înseamnă cetate de pămant. Denumirea germană Marienburg înseamnă cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificaţie ridicată de cavalerii teutoni in Transilvania. Pe teritoriul comunei au fost găsite 109 morminte, datând din secolul XII, aşadar dinainte de aşezarea saşilor pe aceste locuri.

Cetatea teutonilor era situată pe colina de la Feldioara, inconjurată de trei laturi de râul Olt.

La ruinele cetaţii care se pot vedea astăzi pe colina abia se mai păstreaza urme vizibile ale prezentei Cavalerilor Teutoni.

În anul 1529 a avut loc aici Bătălia de la Feldioara, încheiată cu victoria armatei moldovene asupra partizanilor lui Ferdinand de Habsburg.